Petar Ćurić u Belgiji o hrvatskoj kulturi

Petar Ćurić
Petar Ćurić

Hrvatski kulturni menadžer i producent Petar Ćurić, predsjednik Udruge "Slavni u Istri" te inicijator mnogih uspješnih kulturnih inicijativa početkom tjedna bio je u službenom posjetu europskim institucijama u Bruxellesu.

Službeni dio protokola uključio je sastanke na najvišoj razini u Europskoj komisiji po pitanju kulture i međunarodne kulturne suradnje. Primila ga je Magdalena Herbowska, šefica Ureda povjerenika Europske komisije za kulturu i obrazovanje Tibora Navracsicsa. U razgovoru su se razmatrala pitanja promicanja hrvatskog kulturnog identiteta, nacionalnog brandinga Hrvatske u svijetu, a bilo je govora i o sufinanciranju projekata u kulturi RH.

Potom je Ćurić imao sastanak s Michaelom Šojdrovom, potpredsjednicom Odbora za kulturu Europskog parlamenta gdje je bilo riječi o spoju kulture i obrazovanja, kulturnim festivalima te osmišljavanju partnerskih odnosa sa zemljama EU-a u organizaciji ljetnih glazbenih škola i seminara na hrvatskom priobalju. Razgovor o kulturnoj diplomaciji i brandingu Hrvatske u svijetu nastavljen je na prijemu kod Andreja Plenkovića koji je Ćurića primio u funkciji potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, a radna večera s europarlamentarcem Davorom Stierom protekla je u razgovoru o povezivanju hrvatske dijaspore, posebice iz Južne Amerike, s maticom zemljom i aktualnim potrebama mladih profesionalaca-poduzetnika u kulturi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter