Petar Brajnovic: Bit ce vraga!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U fažanskoj galeriji Albergo samostalnu izložbu otvorio je rovinjski umjetnik Petar Brajnovic. Izložba naslovljena "Redemtor in the space" ponovo donosi Brajnovica kao kompletnog umjetnika: slikara, crtaca, skulptora, instalatora, performera te u konacnici na neki nacin i (anti)glazbenika.

Petar, najmladi iz poznate umjetnicke obitelji Brajnovic, kao da je na sebe preuzeo misiju seniora Marcela, koji sebe naziva i osjeca se prorokom. Tako je i ova posljednja izložba svojevrsni osvrt na aktualno politicko stanje vezano za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Izložba je otvorena performansom u kojem autor nakon povika "Bit ce vraga!", a uz izvedbu košmarne, bizarne, netemperirane, izvedene iz primozga, ali vrlo intrigantne klavirske solacije slicne baroknim fugama, prati sekvence iz dokumentarnog filma o politickoj situaciji u svijetu pocetkom prošlog stoljeca te ih povremeno, aludirajuci pritom na ritmicne akcente, komentira.

A da proces bude spontan i interaktivan, Brajnovic moli publiku (igrom slucaja autora teksta) da nastavi sa sviranjem njegovog rucno u crno obojanog sintesajzera ne bi li u miru okoncao performans. Oblacenjem crvene zastave i trnove krune, a uz zvukove sada nešto drugacije melodije, umjetnik završava izvedbu.

- Petar je divlji covjek - tako sebe povremeno naziva - koji ne mari za artefakte. Kontinuirano živi sadašnjost vodeci ratove, najcešce sam sa sobom, reagirajuci na Stari zavjet i sadržaje koji dolaze s televizijskog ekrana ili pak na podražaje tijekom susreta s drugim umjetnicima i ostalima koji povremeno posjecuju surovu pustinju u zaledu Rovinja.

Iako je stvaralaštvo Petra Brajnovica odavno poprimilo nalicje totalno posebnog, autorskog i suverenog izraza u kojem dominira ready made, ili rucno intervenirana i doradena instalacija, ipak se katkada autor nagonski osvrne na klasican likovni izricaj. Ovoga puta to je šamanski prikaz necastivog izraden na komadu platna, u maniri grataže u kombiniranoj tehnici u kojoj prevladava klasicni crtacki materijal - ugljen.

Petar Brajnovic roden je 1972. godine u Puli. Studirao je na Kraljevskoj akademiji u Den Haagu. Clan je HDLU-a, a radi u medijima performansa, videa, zvuka, slikarstva, kiparstva, crteža. Izlagao je samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu. Živi i radi na Golom Brdu u Rovinjskom Selu. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter