Petak dan za sudovanje u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuđa odobrilo je Općinskom sudu u Pazinu održavanje sudbenih dana u Buzetu radi rješavanja parničnih, izvanparničnih i ovršnih predmeta. Od 1. rujna mještanima buzetskog i laniškog područja omogućit će se tako brži i jednostavniji pristup sudu. Sudbeni dani održavat će se jednom tjedno, petkom od 7.30 do 15.30 sati.

- Početak je to vraćanja suda u Buzet i jedan veliki korak naprijed za građane, pa čak, rekao bih, i korigiranje ishitrene odluke Ministarstva o spajanju buzetskog suda sa sudom u Pazinu, prokomentirao je gradonačelnik Valter Flego.

Inicijativu da se odobre sudbeni dani Grad Buzet je u nekoliko navrata uputio resornom ministarstvu potaknut revoltom građana što je, unatoč nezadovoljavajućim uvjetima u zgradi pazinskog suda, u cijelosti provedeno i fizičko pripajanje nekadašnjeg Općinskog suda u Buzetu s Općinskim sudom u Pazinu. Buzetski sud s pazinskim je spojen 1. siječnja 2009. godine, a kao Stalna služba u Buzetu radio je do prošle godine.

Svoju inicijativu Buzet je argumentirao time što bez održavanja sudbenih dana u prostorijama buzetskog suda mnogi stanovnici ne bi imali mogućnost dolaska javnim prijevozom u Pazin pa bi ih se na taj način, zbog velikog prostornog obuhvata i otežane prometne povezanosti buzetskog i laniškog područja s Pazinom, dovelo u neravnopravan položaj.

Radi se, ponavlja Flego, o području od preko 320 četvornih kilometara površine. Od najudaljenijih naselja, poput Jelovica, do Buzeta je preko 35 kilometara, a do Pazina preko 70 kilometara u jednom smjeru. Područje u nadležnosti ranijeg suda u Buzetu obuhvaća veliki broj raštrkanih naselja koja nemaju nikakvih veza javnog prometa, a postotak osoba starije životne dobi u laniškoj općini je preko 35 posto, na buzetskom području oko 15 posto, što dodatno otežava pristup stanovništva objedinjenom sudu u Pazinu.

Nadalje, podsjeća Flego, zemljišne knjige su prepisane i verificirane i u digitalnom su obliku, ali su podaci u njima 70 posto neistiniti i neažurirani zbog neprovođenja svih promjena zbog visokih poreza. Buzet je gospodarski vrlo razvijen kraj, stoga, upozorava Flego, treba hitno dovršiti postupak osnivanja zemljišne knjige za katastarsku općinu Buzet - Stari grad i provesti ispravne postupke u svim ostalim katastarskim općinama, pogotovo na području Ćićarije. Postupak uređivanja zemljišnih knjiga već je dugo u tijeku, ali unatoč tome što je poduzet niz radnji, još uvijek nije dovršen.

Zgrada suda u Buzetu u državnom je vlasništvu, potpuno uređena, najviše gradskim sredstvima, prilozima gospodarstva i Županije, dok ju je potpuno opremilo resorno ministarstvo. Povratkom suda u Buzet smanjili bi se troškovi rada suda. Suci i službenici koji su donedavno radili na sudu u Buzetu, a mahom imaju prebivalište na buzetskom području, sada svakodnevno putuju na rad u Općinski sud u Pazin, što znači da je povećan iznos koji sud odvaja za njihove putne troškove. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter