Peta godišnjica ubojstva Ane Politkovskaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na petu godišnjicu ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje policija je objavila da ima nove osumnjicene za sudjelovanje u tom zlocinu, a jedan od njih za njezino ubojstvo bit ce optužen u petak, javljaju ruski mediji.

Ranije uhiceni osumnjicenici Lom-Ali Gaitukajev i Sergej Hadžikurbanov u petak su prebaceni iz zatvora u Moskvu.

Gaituakajev ce u petak na sudu biti optužen za ubojstvo Politkovskaje. Optužnice ce biti dopunjene protiv Hadžikurbanova i Rustama Mahmudova, koji je uhicen prošlog proljeca u Ceceniji, kao i protiv dvojice njegove brace Džabraila i Ibrahima.

Negdašnji pukovnik moskovske policije Dmitrij Pavljucenkov ranije je optužen za organizaciju ubojstva oporbene novinarke Politkovskaje 2006. u Moskvi.

Policija je otkrila da je u srpnju 2006. Gaitukajev dobio narudžbu za ubojstvo novinarke Novaje Gazete nakon cega je sastavio skupinu kriminalaca u kojoj su bili Pavljucenkov, Gaitukajevi rodaci braca Mahmudovi i bivši moskovski policajac Hadžikurbanov.

"Detektivi su otkrili da je Pavljucenkov, dok je bio na dužnosti u moskovskoj policiji kao šef odjela za vanjsko pracenje, poslao svoje potcinjene da prate novinarku i utvrde kuda se krece po gradu i u koje vrijeme. Podaci i oružje ubojstva, koje je dobio Pavljucenkov, predani su narucenom ubojici Rustavu Mahmudovu i njegovim suucesnicima koji su pratili Anu Politkovskaju nekoliko dana prije ubojstva", izjavio je predstavnik istražnog odbora Vladimir Markin.

"Nastavlja se istraga ovog slucaja. Poduzete su istražne mjere da bi se pronašli svi sudionici zlocina i narucitelj ubojstva", kazao je.

Po njegovim rijecima, policija vece ima neke podatke o narucitelju, ali je još prerano za njihovo objavljivanje u javnosti.

Ana Politkovskaja ubijena je prije pet godina, 7. listopada 2006., dok je ulazila u dizalo u stambenoj zgradi u Lesnoj ulici u Moskvi gdje je živjela. U nju je ispaljeno pet hitaca.

U slucaju njezina ubojstva vec je održano sudenje. Ibrahim i Džabrail Mahmudov, Sergej Hadžikurbanov bili su optuženi za ubojstvo Politkovskaje, ali ih je moskovski sud oslobodio u veljaci 2009. Ruski Vrhovni sud odbacio je oslobadajucu presudu i poslao je slucaj na daljnju istragu. U meduvremenu je Hadžikurbanov osuden na osam godina zatvora zbog iznude.

Rustam Mahmudov uhicen je u svibnju u Ceceniji, a Pavljucenkov u kolovozu.

Ubojstvo Ane Politkovskaje, koja je bila poznata po svom izvještavanju o kršenju ljudskih prava u Ceceniji, snažno je odjeknulo na zapadu i mnogi su ga povezivali s Vladimirom Putinom. Medutim, neki njezini kolege iz Novaje Gazete tvrde da je teza po kojoj iza ubojstva stoji Putin potpuna besmislica te da je tipicna za zapadno izvještavanje o dogadanjima u Rusiji.


Podijeli: Facebook Twiter