Pet zbirki priča u finalu izbora

Janez Janša (Arhiva)
Janez Janša (Arhiva)

Na ovogodišnji natječaj za dodjelu županijske književne nagrade "Edo Budiša" pristiglo je 9 zbirki priča, među kojima je pet odabrano u uži izbor. To su zbirke "Dobri dani nasilja" Ružice Aščić, "Moj muž" Rumene Bužarovske, "Crne ribe" Ilije Đurovića, "Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu" Kristine Gavran, te "Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih" Ivana Jozića. Između tih pet finalista, žiri u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivana Ujčić u narednih će mjesec dana, kroz drugi krug čitanja, raspravljanja i glasanja, izabrati pobjednika.

Godišnja književna nagrada "Edo Budiša" koju dodjeljuju Istarska županija te pazinska Gradska knjižnica odnosno Kuća za pisce - Hiža od besid dodjeljuje se već šestu godinu najboljoj zbirci priča autora mlađeg od 35 godina iz regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora), objavljenoj u prethodnoj godini. U konkurenciju ulaze i priče mladih autora iz drugih zemalja ukoliko su im u prethodnoj godini zbirke objavljene u prijevodu u nekoj od zemalja regije. Dosadašnji dobitnici nagrade "Edo Budiša" su Srđan Srdić za zbirku priča "Espirando" ( za 2011. godinu), Marko Pogačar za zbirku priča "Bog neće pomoći" (2012.), Bojan Krivokapić za zbirku priča "Trči Lilit, zapinju demoni" (2013.), Ivana Bodrožić za zbirku priča "100 posto pamuk" (2014.) te Lejla Kalamujić za zbirku priča "Zovite me Esteban" (2015.).

Ovogodišnji natječaj za nagradu "Edo Budiša", za zbirke objavljene tijekom 2016., godine, bio je raspisan u veljači, a na adresu pazinske gradske knjižnice su osim pet finalista stigle još i zbirke "Pet metara bliže zvijezdama" Ivana Katičića, "Atakama" Nikole Nikolića, "Evanseco" Valenta Pavlića te "More i zaustavljene priče" Neve Lukić.

Nagrada "Edo Budiša" sastoji se od metalne skulpture te mjesec dana boravka u pazinskoj Kući za pisce. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter