Pet umjetnika slaže kamencic po kamencic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na medunarodnom simpoziju umjetnosti izrade mozaika "Mosaic city - Grad mozaika", koji je prvog dana lipnja poceo u Porecu, aktivno sudjeluje pet likovnih umjetnika - ?anino Božic iz Novigrada, Eugen Varzic, Marina Dželalija Jakominic i Ivan Krajina iz Poreca te Ivan Milos iz Slovacke.

Manifestaciju, koja se u dvorištu Zavicajnog muzeja Poreštine odvija do 15. lipnja, organizira porecko Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine pod pokroviteljstvom gradske Turisticke zajednice i Zavicajnog muzeja, uz pokroviteljstvo lokalne trgovine keramike i sanitarija.

- Svi se prvi put susrecemo sa ovom slikarskom tehnikom pa sve ide u smjeru eksperimenta. Svaki umjetnik ima zadatak napraviti dva plosnata mozaika velicine 40 puta 40 centimetara, metar sa metar i jednu skulpturu, rekao je porecki akademski slikar Eugen Varzic te nadodao da je vecina radova vec gotova.



Razliciti su motivi koje su izabrali za izradu, od apstrakcija do raznih životinja i oblika, pa cak i dvodimenzionalni QR kod (quick response code) koji u sebi sadrži informaciju koja se može ocitati putem mobitela i potrebne aplikacije.

- Simpozij dobro napreduje i jako smo zadovoljni. Mozaicima bi željeli ukrasiti Porec i cekamo dogovor s nadležnima institucijama, urbanistima i arhitektima. Željeli bi postaviti mozaike na porecko Viale, šetnicu ispred dvorane Žatika, prilaze u grad i javne ustanove, a porecke kružne tokove ukrasiti petmetarskim skulpturama.

Na kraju simpozija planiramo izložbu i izdavanje kataloga, u sklopu projekta napravit cemo i radionice mozaika za djecu i odrasle pa smo od Grada zatražili prostor gdje bi se one održavale, rekao je organizator Dejan Jovicevic iz poreckog Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter