Pet ulica dobilo kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okoncana je druga faza izgradnje kanalizacije u Kanfanaru, koja je startala pocetkom rujna, a obuhvacene su Parentinska ulica te ulice Rupnjak, 16. rujna, Zvane Crnje i Petra Studenca.

Ovaj dio kanalizacije spojen je na onu u Ulici Jurja Dobrile, u kojoj je prije više godina, kada su izgradene nove tvornice Adris grupe i infrastruktura industrijske zone, postavljen kanalizacijski kolektor. On je položen do državne ceste kraj prijelaza preko pruge do Burici, gdje ce se graditi crpna stanica.

- Ocekujemo da cemo do kraja godine dobiti dozvolu za izgradnju crpne stanice. Projekt je trenutno na doradi ne bi li se prilagodio uvjetima Hrvatskih željeznica. Sva ostala dokumentacija je vec ishodovana pa cemo odmah nakon dobivanja gradevinske dozvole raspisati natjecaj za izgradnju, rekao je opcinski nacelnik Sandro Jurman.

Uz pomoc te stanice otpadne vode Kanfanara prebacivat ce se na drugu stranu željeznicke pruge, u industrijsku zonu. Ondje kanalizaciju ocekuje vec postavljeni cjevovod do membranskog procistaca, koji je odavno u funkciji za potrebe novih tvornica.

U drugu fazu izgradnje kanalizacije Opcina je uložila 730 tisuca kuna, što je bilo osigurano proracunom, a 25 posto tog iznosa, tocnije 180 tisuca kuna, dobila je i od Hrvatskih voda jer je na dijelu trase gdje se gradila kanalizacija rekonstruirana i vodoopskrbna mreža. Radove je izvodila tvrtka Cesta iz Pule.

- Izgraden je i nogostup u Ulici Petra Studenca, cime je osigurana komunikacija od željeznicke stanice do nogometnog igrališta. Rekonstruirana je javna rasvjeta u toj ulici, ali i u Parentinskoj, kazao je Jurman.

Valja naglasiti da je Opcina ishodovala gradevinske dozvole za preostale tri faze izgradnje, a radovi bi trebali startati vec pocetkom iduce godine. I za ostale faze, nakon kojih bi cijeli Kanfanar bio pokriven kanalizacijskim sustavom, ocekuju se ponovno sredstva od Hrvatskih voda, a Opcina se kandidirala i za sredstva predpristupnog fonda IPARD.

Jurman naglašava da ce u ovoj godini poceti svi preostali radovi, a ovisno o rokovima sve bi trebalo biti dovršeno tijekom 2011. Opcina ima dio namjenskih sredstava, koje je cuvala dok su stvarani uvjeti za izgradnju, posebno dok nije riješen prijelaz preko pruge kod Burici, što dodatno jamci nastavak gradnje.


Podijeli: Facebook Twiter