Pet razloga zašto ste umorni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dovoljno sna najcešci je nacin kako da izbjegnete popodnevno zijevanje, no jeste li znali da i nekoliko drugih stvari može biti uzrok vašeg umora? Evo nekih "izazivaca" zjevanja za koje možda niste znali...

Skrivena infekcija urinarnog trakta
U nekim slucajevima umor je jedini znak urinarne infekcije. Pa ako sumnjate da se nešto dogada - imate slabe bolove ili vas pecka kad mokrite, a usto ste i jako umorni, otidite do lijecnika koji ce vam preporuciti što i kako dalje.



Prehrana

Ako ne jedete dovoljno biti cete umorni. Kalorije daju energiju pa ako se izgladnjujete nekom dijetom nemojte se cuditi ako ste pospani. Osim toga utjece i ono što jedete, neraznovrsna i nezdrava prehrana u kojoj manjkaju vitamini, prije svega C vitamin, takoder može izazvati umor.

Alergije na hranu
Neki lijecnici vjeruju kako umor može biti znak skrivene alergije na hranu. Vecina simptoma alergije na hranu javljaju se izmedu 30 minuta do tri sata nakon što ste neku namirnicu pojeli, a reakcije su razlicite kod razlicitih ljudi. Ipak postoje neke namirnice koje cešce izazivaju alergije: kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, pšenica, soja, ribe, školjkaši i orašasto voce.

Previše kofeina
Obicno kad ste umorni posežete za kavom, no strucnjaci tvrde kako previše kofeina može izazvati kontra efekt, odnosno uciniti da se osjecate još pospanijima. Zapravo kofein u kavi/energetskim picima/gaziranim picima je kao lihvar za energiju. Uvijek morate biti spremni za taj kontra efekt, jer se s vremenom razine kortizola u vašem tijelu (vitalni hormon za energiju) poremete. A to znaci da pocinjete osjecati simptome kronicnog stresa kao što su umor, hiperglikemija, zaboravljanje...

Neotkriveni problemi sa štitnjacom

Umor je jedan od simptoma smanjenog rada štitnjace, a što se zove hipotireoza (stanje kod kojeg štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona). Na srecu radi se o izljecivom problemu. Osim toga lijecnici upozoravaju kako bi svaka žena trebala provjeriti funkciju štitnjace najmanje svake dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter