Pet projekata vrijednih pola milijarde eura čeka investitora

Marlera čeka investitora za golf (Arhiva)
Marlera čeka investitora za golf (Arhiva)

Hrvatska gospodarska komora objavila je, preko svog Centra za investicije, poziv ulagačima u pet velikih istarskih projekata. Najveće ulaganje za koje se traži investitor, na području Istarske županije, iznosi oko dvjesta milijuna eura, dok je za skromnije ulagače u ponudi projekt od milijun eura. Radi se o ulaganjima u turizam, poljoprivredu, sport i javnu infrastrukturu u ukupnoj vrijednosti od 318 milijuna eura. Pronađu li se investitori za sve projekte, njihova će vrijednost, kad projekti prorade i počnu donositi novac, biti veća od pola milijarde eura.

"Odjel za privlačenje investicija HGK kontinuirano radi na promociji ulagačkog potencijala Republike Hrvatske pa tako i promociji konkretnih projekata prilikom posjeta raznih izaslanstava, kroz odgovore na upite kako individualne tako i opće, izravne individualne kontakte s potencijalnim ulagačima i slično," naglašava Marko Percan iz istarske županijske komore.

Interesa ima

"Interesa za projekte u Istri ima, međutim povratnu informaciju o tijeku pregovora ne zaprimamo. Isto tako, osim kontaktiranja HGK u vezi projekata koji se promoviraju putem Kataloga investicijskih projekata HGK, potencijalno zainteresirani ulagači mogu i izravno kontaktirati nositelja određenog projekta, što i rade. Uglavnom, najveći interes potencijalnih ulagača se odnosi na područje turizma što iz godine u godinu raste", dodaje Percan.

Najpoznatiji projekti za koje se traži ulagači su izgradnja golf resorta na Marleri kod Ližnjana - što su godinama pokušavali pokrenuti tvrtka Gtc Zagreb i nekadašnji nogometni vratar Dražen Ladić - te turističko naselje Terra Istriana. Ulaganje u golf iznosilo bi stotinjak milijuna eura, dok za turističko naselje na obali kod Umaga investicija iznosi oko dvije stotine milijuna eura.

U Vodnjanu se traži partner za sportski centar, a treba biti spreman uložiti deset milijuna eura. Projekt Eko selo maslinova ulja kod Rovinja traži partnera s lisnicom od milijun eura. U potrazi za investicijskim partnerom je i grad Pazin koji bi javno-privatnim partnerstvom podigao Dom za starije i nemoćne vrijedan više od sedam milijuna eura.

Projekt o kojem se u javnosti najviše raspravljalo svakako je Istria Estate & Country Club Resort - Golf Marlera koji se proteže na 126 hektara u općinama Medulin i Ližnjan. Na Marleri je predviđeno postavljanje golf igrališta s 27 rupa i vježbalištem, te izgradnja hotela, vila i apartmana. Za sve objekte postoje lokacijske dozvole, osim za hotel koji je potvrđen u glavnom projektu. Ishođene su sve potrebne dozvole za početak izgradnje koja bi trajala od tri do pet godina. Riječ je o privatnom projektu tvrtke Gtc Zagreb.

Potrebna investicija u Marleru je stotinu milijuna eura, što uključuje vrijednost zemljišta. Kad se projekt dovrši, njegova procijenjena vrijednost je 150 - 200 milijuna eura, smatraju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter