Pet premijera i Ken Rusell

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najkracem mjesecu u godini od cetvrtka, 2. do srijede, 29. veljace u kinu Valli je na programu 16 filmova, od toga pet premijera, nekoliko repriza, uglavnom onoga što nam je promaklo tijekom ljeta, sjecanje na režisera Kenna Russela kroz dva filma ("Divlji mesija" iz 1972. i kultna rock drama "Tommy" iz '75.), a buduci da je ovo mjesec u kojemu se dodjeljuju Oscari i jedan od favorita, "Nasljednici" Alexandera Paynea, s Georgeom Clooneyjem, je na programu u tjednu dodjele (23. do 29. - dodjela je 26. veljace).

No, "Tajni život kucnih pomocnica" Tatea Taylora, takoder u trci za Oscara, koji je upravo osvojio tri nagrade americke udruge glumaca (SAG), medu kojima je i nagrada za najbolju glumicu (Viola Davis), ali i nagrada za najbolju podjelu te nagrada za najbolju sporednu glumicu Octaviji Spencer, igra vec od danas pa do 8. veljace.

Tu je i posljednji film slavnog Bele Tarra "Torinski konj", svojevrsna prica o Nietzcheu (10. do 15.) i redateljski prvijenac glumice Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda" o bosansko-hercegovackoj ratnoj traumi na americki nacin s balkanskim glumcima Zanom Marjanovic, Goranom Koticem, Radom Šerbedžijom, Brankom ?uricem. Film je na programu od 16. do 22. veljace. Branglelina dolazi u Zagreb na premijeru, a u Puli, zapravo na Brijunima, je bila ljetos pa ne treba žaliti za njom.

Taman ce se lijepo uklopiti s klanom vampira Lycan iz "Budenja 3" Mansa Marlinda i Bjoerna Steina takoder od danas, 2. pa do 8., uz "Kronike" Josha Tranka o mladenackoj ludosti i mašti kroz koju prolaze tinejdžeri, a onda ce se za Valentinovo i stari i mladi moci podsjetiti na "Zavjet ljubavi", romanticnu americku srceparajucu dramu Michaela Sucsyja kroz koju prolazi tek vjencani par nakon što jedan od partnera doživi prometnu nesrecu, gubi pamcenje pa treba ispocetka osvajati dragu... Film igra od 9. do 15. veljace.

Cini mi se nekako najozbiljniji ipak "Na rubu" (17. do 22.) Asgera Leitha, americki triler sa spektakularnom pljackom dragulja na posve originalan nacin u srcu New Yorka. I glumacka ekipa je na razini toga, Sam Worthington, Ed Harris, Jamie Bell (sada vec odrastao motovunski junak), Elizabeth Banks...

Slicnog naziva i ocekivanja je i dokumentarac "Na rubu Rusije" Poljaka Michala Marczaka o vojnicima u zaledenom ništavilu i ustroju koji je gori i od same prirode (24. do 29.).

Za americku komediju u kojoj se dva prijatelja, agenta CIA-e, zaljube u istu curu vrijedi ono "Neka bolji pobijedi", a Talijan Silvio Soldini nam je ljetos ispricao na Kaštelu što stoji iza price "Želim nešto više" (16. do 21.). Ipak je ovo mjesec zaljubljenih pa neka nama naše romantike u ugodnom i zagrijanom kinu.

Klinci ce moci štrumpfovati u kinu, naravno sa "Štrumpfovima", (na hrvatskom) u subotu, 4. i nedjelju, 5. na matineji u 11 sati. Štrumpf je u tome što su se ovi animirani junaci s malih ekrana preselili na velike, valjda zbog toga jer ih je Gargamel protjerao iz njihova malog sela u veliki New York, a tko zbog kupanja ljetos nije štrumpfovao Štrumpfetu sada je prilika.

"Tajanstveni otok" Brada Peytona je americka avantura koja ce klince povesti u potragu za otokom kojega nema ni na jednoj karti, a gdje je, vidjet ce se od 9. do 15. veljace. Garancija uzbudljivog putovanja je i galantna gluma Michaela Cainea.

Izbor iz crtanih filmova autorice Ivane Guljaševic pod nazivom "Amo-Tamo" na programu je matineje u 11 sati 18. i 19. te 25. i 26. (subota - nedjelja). Inace, ova autorica se uz animaciju bavi i pisanjem i ilustriranjem, a iza sebe ima tri slikovnice i jednu knjigu za djecu i mlade.

ABECEDA filma u veljaci ima dva termina, 7. i 21. a nova tema je Zlatno doba sovjetskog filma I i II.

Kako mediji javljaju, Roger Daltrey - glavni lik u rock filmu "Tommy" Kena Rusella, inace glavni pjevac grupe The Who, dolazi nakon dugo vremena na gostovanje u ove krajeve pa se valja prisjetiti njegovih vrhunaca koji se poklapaju baš s nastankom ovog filma.

Uz njega, junaka flipera, tu su i pokojni Oliver Reed, ali i neumorni Jack Nicholson i upravo na još jednoj turneji Elton John, s našim Hauserom-Šulicem. Tako se, evo, prica iz ovog filma na neki nacin kroz Daltreyja ostvarila mladim Hrvatima. O glazbi nema smisla govoriti jer se u filmu cuje samo ona vrhunska, s Woodstocka.


Podijeli: Facebook Twiter