Pet Porina za istarske umjetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ulicama grada (Pjesma sreće)" u izvedbi Nene Belana i Fiumensa, te grupe Ljetno kino na preksinoćnjoj dodjeli Porina održanoj u Centru Zamet osvojila je nagradu za pjesmu godine. Titula albuma godine pripala "2" grupe Mayales koji je nagrađen s još dva Porina - za najbolji album alternativne glazbe, a Cocu Mosquitu je donio nagradu za najbolju produkciju.

Prvi dodijeljeni Porin bio je onaj za Hit godine, jedini o čijem dobitniku odlučuje publika, a osvojila ga je grupa Opća opasnost za pjesmu "Tvoje ime čuvam". Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom osvojio je Damir Urban i 4 za skladbu "Kundera (Atom)" s albuma "Kundera" koji je riječkom pjevaču i njegovom bendu donio i priznanje za najbolji rock album.

Najboljom muškom vokalnom izvedbom proglašena je "Canzone per te" Massima Savića koja se nalazi na kompilacijskom albumu "1947 Hommage a Sergio Endrigo". Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Radojka Šverko, inače prva dobitnica Porina u ovoj kategoriji. Ove godine nagrađena je za pjesmu "You are so beautiful" s albuma "Still standing" koji je zaslužio statuu Ivice Propadala za najbolji koncertni album.

Tony Cetinski za album "Opet si pobijedila" imao je četiri nominacije, a slavio je u kategoriji najbolji pop album. Najbolji album zabavne glazbe ima klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca. Uručena je i nagrada za novog izvođača koja je pripala Mariju Huljevu. Nagradu za životno djelo dobili su Vladimir Kranjčević, Stanko Selak, Stjepan Jimmy Stanić, Rajko Dujmić i Veljko Despot.

Najbolji je album klupske glazbe "Čujem ja netko šuti" zadarske grupe Postolar Tripper. Natali Dizdar i Darko Rundek osvojili su Porina za najbolju vokalnu suradnju, za pjesmu "Mjesecu je dosadno". Njezin album "ZKM live" na kojem je ta skladba izvedena osvojio je priznanje za najbolji videoprogram u režiji Andreja Korovljeva iz Pule. Matija Dedić i Jazz orkestar HRT-a novopečeni su vlasnici Porina za najbolji jazz album i najbolju izvedbu jazz skladbe, dok je Borna Šercar dobitnik nagrade za najbolju jazz skladbu. Elvis Stanić osvojio je Porina za najbolji aranžman, za pjesmu "Brod u boci" s albuma "Sol et luna". Za istu pjesmu Stanić i Ivan Popeskić nagrađeni su za najbolju snimku.

Kolekciju Porina povećao je i Neno Belan čiji je nosač zvuka "Oceani ljubavi" proglašen najboljim kompilacijskim albumom. Najbolji je videobroj "Grad spava" splitske grupe TBF u režiji Dragana Đokića i Rine Barbira.

Od osmero istarskih umjetnika nominiranih za Porin, nagrade su osvojili Radojka Šverko, Edi Cukerić, Tony Cetinski, Massimo Savić i Andrej Korovljev. Evo što su nam izjavili neki od njih do kojih smo uspjeli doći. Tony Cetinski rekao je za jučerašnje podnevne Vijesti HTV-a da ne želi davati izjave jer je razočaran. Cetinski je imao četiri nominacije, da bi na koncu osvojio Porin za najbolji pop album.

Petog Porina sinoć je osvojio pulski glazbeni producent Edi Cukerić za projekt "1947 - Hommage a Sergio Endrigo" koji je napravio s Mauriciom Ferlinom.

- U vrhu smo sa svima, iako nismo imali nikakav marketing, nismo se vrtjeli na radiju, a i ograničeni smo zbog jezika. Taj naš album je glasač morao stvarno preslušati, kaže Cukerić. Tim više nas je zanimalo kako onda komentira da je unatoč tome projekt iznjedrio dvije nominacije i dva Porina, jer je osim Cukerića nagradu osvojio i Massimo Savić za izvedbu "Una canzone per te", pa bismo mogli reći u šali da je Endrigo uzeo dva Porina.

- Mislim da ih je prvo iznenadila širina iako ih je privuklo i ime Sergia Endriga kao i pjesme koje su vrhunske, a unutra je cijela kulturna scena - Jadranka Đokić, Matija Ferlin, East Rodeo, Popeye… to ih je vjerojatno zainteresiralo kao koncept, veli Cukerić koji je u šali kazao da dva Porina idu u pulski kvart Monte Zaro, njemu i Korovljevu. Ovaj album koji su već promovirali u Puli, će 30. svibnja promovirati u Kopru. U Zagreb idu možda na jesen pa onda u Rijeku, a Cukerić bi volio da zadnja promocija bude u Rimu.

Vrlo je zadovoljan Porinom za najbolji videoprogram pulski redatelj Andrej Korovljev, posebno iz razloga jer je snimanje bilo zahtjevno i drago mu je da je sve ispalo dobro.

Vrlo sam sretna, ali već pomalo i umorna, čestitke stižu cijeli dan, pozivi, SMS poruke, a puno je čestitki bilo i od kolega, što je u našem poslu rijetko. Ne znam ako je to jer sam starija, ali ova mi nagrada iznimno godi. Smatram da je ona upućena svima onima koji su bili dio toga projekta, imat će posebno mjesto u vitrini, to je dokument jednog vremena i jedne sredine, kazala je Radojka Šverko.

Večer prije Porina dodijeljene su u Opatiji nagrade Status koje Hrvatska glazbena unija dodjeljuje najboljim instrumentalistima. Iz Istre tu su bili uspješni Franko Krajcar, Adriano Bernobić, Stjepan Hauser i Leon Brenko. I tu smo uspjeli doći do izjava nekih od laureata iz Istre. Multiinstrumentalist Franko Krajcar osvojio je treći Status zaredom i to uvijek u istoj kategoriji, kao svirač tradicijskih glazbala iako je bio nominiran u još dvije kategorije.


- Nisam razočaran, pretpostavljao sam da imam šansu u ovoj kategoriji, a u ovim drugima mi je drago da sam nominiran. Kaže i da dosta njih nije došlo na dodjelu jer su imali probe, neki i za Porin. "Igrom slučaja bio sam jedini koji je nagrađen i koji sam primio nagradu", objašnjava.

Leon Brenko, poznat po radu s mnogim bendovima poput Nole, osvojio je svoj prvi Status kao klavijaturist u zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi.

- Uvijek je dobro dobiti nagradu, ali bitni su albumi koje snimaš. Iznenadila me nagrada jer je konkurencija bila stvarno jaka, kaže Brenko. "Trenutno sam u jazzu, ali volio bih se posvetiti autorskim stvarima kroz bend Shugo Z Fusion s Alenom Spadom, Borisom Boškovićem i Dušanom Kranjcom, kaže.

(I. KOCIJAN/NL, M.RADIĆ, V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter