"Pet osjetila": Mala škola kuhanja za mame i djecu

S lanjskih radionica gastronomije za djecu (V. BEGIĆ/arhiva)
S lanjskih radionica gastronomije za djecu (V. BEGIĆ/arhiva)

S prvim (pravim!) proljetnim danima, kada priroda zazeleni mirisnim začinskim biljem i šparugama, počet će i nove radionice koje vodi istarska "masterchefica" Doris Cerin Otočan.

S njom smo porazgovarali nakon povratka iz Milana, sa sajma Olio officina - food festival, na kojem je govorila upravo o djeci kao "motorima" korištenja tipičnih proizvoda poput maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani.

Protekle je jeseni, veli, počela s educiranjem djece o važnosti prehrane, i to mališana u vrtiću Rin Tin Tin, a ove godine radionice, koje su polučile izvrsne rezultate, planira nastaviti. Teorijsko-praktični dio odvijat će se u kuhinji restorana La Cuxina, a održavat će se tijekom vikenda.

Radionice kuhanja "Pet osjetila" temeljit će se na zajedničkom radu mama i djece, koji će, kroz igru i druženje, naučiti sve o prednostima korištenja naših tipičnih proizvoda poput maslinovog ulja, meda, sireva i mliječnih proizvoda, a govorit će se i o uključivanju morskih plodova u svakodnevne jelovnike.

- Sve će se odraditi uz puno igre i priče, da bi mališanima cijela ta ideja kuhanja "sjela", a posebno će im se, slutim, svidjeti radionica izrade pašte, u kojoj će sami moći miješati, mijesiti, uprljati ručice te potom i pojesti svoje njoke, fuže, pljukance, smatra ova kuharica i edukatorica.  

Tijekom radionica surađivat će s Udrugom maslinarki, čije će im članice doći u goste i ispričati sve o tome kako nastaje ekstradjevičansko maslinovo ulje, od uzgoja i berbe maslina pa sve do proizvodnje i kušanja ulja.

- Nećemo stati na teoriji, već ćemo otići i u maslinik, u podrume, vidjeti kako se ulje proizvodi i čuva, ali i degustira, veli Cerin Otočan. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter