Pet odjeljenja produženog boravka za 130 učenika

Polaznici produženog boravka uključeni su u razne aktivnosti (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Polaznici produženog boravka uključeni su u razne aktivnosti (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Grad Buzet čitavo desetljeće u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" sufinancira program produženog boravka za učenike od prvog do četvrtog razreda. Lani su uveli četvrtu, a ove godine petu odgojno-obrazovnu skupinu produženog boravka koji će u predstojećoj školskoj godini polaziti čak 130 osnovaca. Novost je i da će produženi boravak u matičnoj školi u Buzetu moći koristiti i zainteresirani učenici iz područne škole Roč kojima će se osigurati prijevoz nakon redovne nastave na aktivnosti boravka, a prijevoz financira Istarska županija.

Stolni tenis u školskom dvorištu

- Iako je to nadstandard u sustavu obrazovanja, velik interes roditelja odnosno učenika za tim programom pokazuje da to postaje i potreba. Želeći omogućiti svim zainteresiranima upis u program produženog boravka, Grad Buzet lani je osigurao novac za ustroj još jedne odgojno-obrazovne skupine, a ove godine, kada broj upisanih učenika dostiže 130, osigurali smo uvjete za zapošljavanje i petog učitelja razredne nastave odnosno rad i pete odgojno-obrazovne skupine. Važno je naglasiti da će mjesečno sufinanciranje roditelja ostati na istoj razini od 50 kuna, čime se pokrivaju materijalni rashodi i dijelom rashodi učitelja, dok će Grad osigurati sredstva za plaće učitelja sa svim doprinosima i naknadama, ističe dogradonačelnica Ana Pernić.

- S prošlogodišnjih stotinjak ove se godine broj djece u boravku povećao na 130 pa uvodimo novo odjeljenje. Bit će ih pet s četiri učiteljice i jednim učiteljem. Dosta su velike grupe, imamo kombinacije drugog i četvrtog razreda, ali ako želimo pomoći roditeljima koji su sve zaposleniji, to je jedino rješenje, istaknula je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica OŠ "Vazmoslav Gržalja".

Produženi boravak znači da djeca nakon redovne nastave u školi pišu zadaću, druže se i sudjeluju u projektima s Domom za starije i drugim gradskim ustanovama, a za roditelje je to sigurnost jer su djeca pod nadzorom i imaju topli obrok. Ove je godine za produženi boravak u gradskom proračunu osigurano 456.000 kuna. Cijena za roditelje ostaje 50 kuna mjesečno, plus 14 kuna dnevno za ručak. Uređuje se i dio školskog dvorišta. Grad Buzet nabavio je dva stola za stolni tenis i ostalu opremu.

Dogodine cjelodnevna nastava

- Sljedeće školske godine planiramo uvesti pilot-program cjelodnevnog boravka na način da bi dvije učiteljice predavale u istom odjeljenju, a nastava se odvijala cijeli dan, najavljuje ravnateljica Bartolić Muzica program uobičajen za velike gradove poput Zagreba i Rijeke i u malom Buzetu.

Tri razreda prvašića

U matičnoj školi Buzet prvi put nakon dugo godina imaju tri prva razreda, ukupno 57 učenika, po odjeljenju ih je 20, 22, 15. Generacija prvašića je na prošlogodišnjem broju, ali je došlo do neznatnog povećanja u matičnoj školi te u skladu s pedagoškim standardima i formiranja još jednog odjeljenja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter