Pet mrtvih na Tiananmenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet ljudi poginulo je, a deseci su ozlijeđeni u ponedjeljak kada se terenski automobil zabio u skupinu pješaka i zapalio na pekinškom Trgu nebeskog mira (Tiananmen), poprištu krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda 1989. godine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije do ponedjeljka popodne mogao reći je li riječ o terorističkom napadu ili nesretnom slučaju. Policija je priopćila da je automobil izletio s ceste na sjevernom kraju trga, probio zaštitnu ogradu, pokosio pješake i potom buknuo. Tri osobe poginule su u automobilu.

Poginula je i jedna turistica s Filipina i jedan domaći turist iz pokrajine Guangdong. Ozlijeđeno je 38 ljudi, među kojima također ima stranih turista. I kineska vlada i pekinška gradska uprava održale su hitne sastanke nakon incidenta kako bi brzo istražili što se dogodilo i zajamčili sigurnost u glavnom gradu. Automobil je probio zaštitnu ogradu točno ispred glavnog ulaza u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču, ispred kojeg su uvijek velike skupine turista i gdje se nalazi veliki portret Mao Zedonga, osnivača komunističke Kine.

Tiananmen je uvijek pod velikim mjerama sigurnosti jer se u blizini nalaze sjedište vlade, parlamenta i Maov mauzolej. No i dalje je magnet za prosvjede, posebice kada se počne približavati godišnjica kršenja studenstkih prosvjeda 1989. godine 4. siječnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter