Pet mjera za ublažavanje krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lider Ladonje Plinio Cuccurin i predsjednik Kluba vijecnika u Gradskom vijecu Bruno Nefat na konferenciji za novinare osvrnuli su se na zakljucke sjednice vijeca na kojoj je usvojen rebalans proracuna te predložili pet mjera kojima bi se olakšalo razdoblje recesije i krize.

- Iako smo glasali protiv prijedloga rebalansa, bez obzira na pojedinacne odluke kroz odjele, teško je donijeti meritornu odluku bez izvješca i konkretnih pokazatelja koji nam nisu dostavljeni. Sva objašnjenja svodila su se na to da je Grad likvidan, ali gradskoj upravi ne možemo slijepo vjerovati jer imamo odredena saznanja da nije sve onako kako je prezentirano na vijecu, rekao je Nefat te je pojasnio da punjenje prihoda odredenih stavki koje su predvidene proracunom bez službenog izvješca za šestomjesecno razdoblje nije utemeljeno na realnim pokazateljima. Iz izjava tijekom cijele sjednice, smatra Nefat, daje se naslutiti da odredeni financijski pokazatelji nisu takvi kakvima ih je vlast prezentirala.

- Kada se govori o likvidnosti Grada i to poveže s odlukom o izvršenju proracuna, gdje se 15 milijuna kuna prenosi iz godine u godinu, onda je likvidnost ovisna upravo o tom prenošenju sredstava koja su dijelom namjenska i po zakonu se trebaju potrošiti, kaže Nefat i istice da su vladajuci jasno pokazali da im je prioritet stadion, a ne škola na Velom Vrhu.

Cuccurin je, pak, u nastavku konferencije prezentirao odredene mjere kojima bi se dodatno uštedjelo. Ladonja tako predlaže projekt uštede u školama, vrticima, Gradu i njegovim poduzecima, koji skupnom nabavom toaletnog papira i uredskog materijala mogu do uštedenih kuna. Takoder se predlaže objedinjavanje racunovodstva i gradskih poduzeca, cime bi se smanjio broj direktora, službenih automobila, kartica, intelektualnih usluga i reprezentacije. Buduci da antirecesijske mjere nisu uspjele, Ladonja predlaže ukljucivanje sektora znanosti i gospodarstva u osmišljavanje novih mjera radi osiguravanja zaposlenosti i stvaranja veceg prihoda. Ujedno se traži ponovno preispitivanje kapitalnih ulaganja s obzirom na njihov prioritet, povrat i financijsko opterecenje, a Cuccurin je kao primjer naveo stadion - iako nogometni prvoligaš nema financijsku moc za opstanak u Prvoj ligi - umjesto da se osigura toaletni papir za bolesnike pulske bolnice.

Pod cetvrtom tockom prijedloga Ladonja se zauzela za osnivanje fonda solidarnosti, kojim bi Pula povela bogatije istarske opcine da pomognu u subvencioniranju prijevoza ucenicima koji gravitiraju Puli, s obzirom na to da je država tu subvenciju ukinula. Za kraj je Cuccurin istaknuo da se zalažu za ocuvanje stecenih prava gradana i zaposlenika, posebno socijalno ugroženih, te je predložene mjere trebalo provesti prije rebalansa. U suprotnom ce se ujesen prilikom sljedeceg rebalansa, rekao je Cuccurin, predložiti povecanje naknada komunalnih usluga za gradane.


Podijeli: Facebook Twiter