Pet kompanija eksploatirat će ugljikovodik u Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina, i sa današnjim danom s njima mogu započeti pregovori oko potpisivanja ugovora, izvijestio je u petak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna, a razdoblje istraživanja će trajati pet godina, rekao je ministar. Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu. Konzorcij ponuditelja u kojem su talijanski Eni i Medoilgas, tvrtka sa sjedišem u Londonu, dobio je dozvolu za jedan istražni prostor na srednjem Jadranu, a hrvatska kompanija Ina za dva istražna prostora u južnom Jadranu. Vrdoljak ističe kako će u državni proračun biti uplaćeno sto milijuna kuna po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora. Naime, kompanije su se također nadmetale naknadom za potpisivanje ugovora.

Minimalna propisana naknada je 1,4 milijuna kuna, što bi za 10 istražnih prostora bilo 14 milijuna kuna, no, zahvaljujući javnom nadmetanju postignuta je višestruko veća vrijednost naknade od čak 100 milijuna kuna. "Čak i u ovom nestabilnim geopolitičkim uvjetima, krizi, nedefiniranoj cijeni nafte, Hrvatska je pokazala da može biti jedna od najuspješnijih zemalja u natječaju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u svijetu", kazao je Vrdoljak. Ističe kako je jedan od najuspješnijih natječaja u 2014. hrvatski natječaj te kako se Hrvatska tim projektom pozicionira kao energetski lideri jugoistočne Europe. Odluku o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu donijela je u petak Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Odluka je donesena nakon prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksplataciju na Jadranu, koje je zaključeno 3. studenoga, a na koje su pristigle ponude ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora. Današnjom odlukom Vlade, objašnjava predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barabara Dorić, počinju pregovori oko potpisivanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 2. travnja, kazala je, napominjući kako su tvrtke koje su dobile dozvolu već u samoj ponudi bile dužne prihvatiti odredbe nacrta ugovora, koji je bio dio dokumentacije za javno nadmetanje, te priložiti sve odredbe koje u tom nacrtu žele mijenjati u pregovorima, a isključivo u svrhu razjašnjenja.

Vrdoljak je kazao i kako su u kontinuiranom kontaktu i komunikaciji s kolegama iz Crne Gore, kako se s njima zajedno radi na projektu i uskoro će biti potpisan zajednički memorandum o projektu na istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, nafte i plina u Jadranu. Do faze eksploatacije, koja je ključna i presudna u međudržavnim odnosima, sigurno će biti gotova i sva dilema oko naših državnih granica, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter