Pet kaznenih prijave protiv roditelja


Policija je dovršila četiri kriminalistička istraživanja i podnijela kaznene prijave protiv pet roditelja, za koje je utvrđena osnovana sumnja da su počinili kaznena djela povrede djetetovih prava i nepoštovanje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta. U prvih devet mjeseci ove godine policijski službenici za mladež na području Policijske uprave istarske utvrdili su 112 kaznenih djela povreda djetetovih prava.

U prvom od četiri dovršena istraživanja je utvrđeno da se majka, iako svjesna da negativno utječe na emocionalni razvoj svog djeteta, dovodila u alkoholizirano stanje, vrijeđala dijete i u njegovoj nazočnosti vrijeđala bivšeg supruga te branila djetetu kontakte s ocem. U drugom slučaju, policijski su službenici utvrdili kako su se roditelji pred djecom učestalo svađali i vrijeđali, a ponekad i fizički sukobljavali, što je vidno uznemirilo njihovo dvoje djece i negativno utjecalo na njihov psihički razvoj. Za jednog oca utvrđeno je da je kao roditelj grubo zanemario svoju dužnost brige o svoje troje djece, koje je ostavljao tijekom noći same, dok je drugi otac osumnjičen da je kršio zabranu suda, kojom su mu onemogućeni kontakti s dvoje djece do njegovog uspješnog uključivanja i dovršetka psihosocijalnog tretmana. Sigurnosnu mjeru psihosocijalnog tretmana ocu je odredio sud u postupku za kazneno djelo povrede djetetovih prava.

Istarska policija za mladež je u prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske utvrdila 112 kaznenih djela povreda djetetovih prava. Ovo kazneno djelo čini roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, zlostavi dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava, za što je zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba ako se zbog navedenih radnji dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, ili je pak prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta, a ukoliko je prouzročena smrt djeteta predviđena je kazna zatvora od tri do petnaest godina.

Osim ovog kaznenog djela, u proteklih devet mjeseci, na području Policijske uprave istarske, zabilježeno je 21 kazneno djelo povrede uzdržavanja djeteta, koje čine roditelji koji ne plaćaju uzdržavanje djece, tri kaznena djela neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i jedno kazneno djelo zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava. Učinkovitost policije ponekad ovisi o proteku vremena od saznanja o kaznenom djelu pa je stoga potrebno žurno obavijestiti policiju o svakom saznanju o neprihvatljivom ponašanju na štetu djece i maloljetnih osoba kako bi se u suradnju s nadležnim centrom za socijalnu skrb i nadležnim državnim odvjetništvom žurno poduzele sve mjere zaštite prava i dobrobiti djeteta. Apeliramo stoga na sve one koji rade s djecom, odgojno-obrazovne djelatnike, stručne suradnike u vrtićima i školama, liječnike ali i trenere, voditelje različitih van školskih aktivnosti djece, da ukoliko primijete na djetetu znakove emocionalnog, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja o tome odmah obavijeste policiju ili nadležni centar za socijalnu skrb, stoji u priopćenju policije.

Djeca zbog izloženosti nasilju unutar obitelji mogu imati ozbiljne smetnje u razvoju, zdravlju, učenju. Dječaci koji odrastaju u nasilnim obiteljima imaju dva puta veći rizik sami postati nasilnici. Veća je vjerojatnost da će djevojčice, čije su majke bile žrtve obiteljskog nasilja, u odrasloj dobi prihvatiti nasilje svojih muževa. Prema zakonu, svatko je dužan prijaviti kažnjivu radnju počinjenu na štetu djeteta ili maloljetne osobe. Također, svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter