Pet kandidata za načelnika policije PU istarske

Načelnike se imenuje na rok od pet godina: Policijska uprava istarska (M. ANGELINI)
Načelnike se imenuje na rok od pet godina: Policijska uprava istarska (M. ANGELINI)

Odabir kandidata na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova za popunu pet radnih mjesta u Ravnateljstvu policije i 20 čelnih mjesta policijskih uprava, pa tako i Policijske uprave istarske, još nije okončan.

Za načelnika PU istarske kandidirali su se djelatnici te uprave: načelnik PU istarske Mladen Blašković, načelnik Sektora kriminalističke policije Dragutin Cestar, načelnik Sektora za granicu Damir Grgorović i voditelj pomorske i aerodromske policije Dragan Stipanović te načelnik Odjela za nezakonite migracije pri Upravi za granicu Ravnateljstva policije Loris Kozlevac. Kozlevac je načelnik PU istarske bio od listopada 2001. do ožujka 2010. kada ga je zamijenio Mladen Blašković.

Tko će od kandidata postati prvim čovjekom policije u Istri, teško je prognozirati. Cestar i Kozlevac surađivali su sa sadašnjim ministrom Rankom Ostojićem koji je za vrijeme Račanove (SDP)  Vlade bio ravnatelj policije, a Blašković je načelnikom postao za vrijeme HDZ-ove.

Blaškovićevo rukovođenje PU istarskom ostat će zapamćeno i po kadrovskom rašomonu kada je na početku mandata zarotirao, odnosno smijenio nekoliko ljudi na čelnim pozicijama unutar PU istarske, među kojima su bili tadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije Dragutin Cestar i načelnik Odjela organiziranog kriminala Mladen Grozdanić.

Cestar i Grozdanić tvrdili su da su nezakonito smijenjeni te su pravnu bitku vodili godinu dana unutar koje su tri puta vraćani i smjenjivani sa svojih starih radnih mjesta. Na njih su vraćeni konačnim rješenjem Odbora za državnu službu u kolovozu prošle godine.  

O svojoj kandidaturi za prvog istarskog policajca Blašković i Cestar nisu željeli ništa reći, a Kozlevac nam na telefonske pozive nije odgovorio. Načelnike policijskih uprava imenuje se na rok od pet godina, a mogu biti razriješeni prije isteka roka prema odredbama Zakona o policiji. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter