Pet i pol sati guštanja uz južnu obalu Poluotoka

Staza vodi kraj mora kupusa
Staza vodi kraj mora kupusa

Osamdesetak članova Planinarskog društva Elektroistre iz Pule, Rovinja, Labina i Vrsara propješačili su u subotu 17 kilometara obale od Medulina, do svjetionika Marlera te dalje do uvale Kuje i Male drage stigli do Svetice ispod Šišana.

Privlačnost obalne pješačke staze nimalo ne zaostaje za onim gorskim, a posebice zimi kada vrijeme često ne dopušta avanture u planini. Ujedno ova je ruta dobra ideja za sve ljubitelje pješačenja.

Dok nas s jedne strane prati plavo more, a s druge more kupusnjača umjesto nesuđenog golfa, stižemo do svjetionika Marlera odakle se pogled za lijepa vremena proteže do Unija, Suska, Lošinja pa sve do Velebita. Upravo su kraj rta Marlera, ronioci i građevinari dovršavali postavljanje podmorskog ispusta za kanalizacijski kolektor, prevažan za općinu Medulin i Ližnjan.

Na poluotoku Marlera, poznatom po pjeskovitom tlu sličnom onom na Susku, dobro napreduje lani posađen mladi vinograd Agroprodukta.

Put nas dalje vodi kroz lučicu Ližnjan do crkvice Majke Božje od Kuj. Domaćin Anton Perković priča nam o crkvici koja obilježava 300 godina od izgradnje, i najavljuje veliku feštu uključujući i procesiju koja će se održati 20. lipnja.

Ližnjanci su posebno ponosni na obnovljenu crkvu i nalazište jer je njih stotinjak volonterski sudjelovalo u obnovi. Zbog toga im je još više krivo što je ukraden agregat za struju bez kojeg se tako lijepo istaknut rimski mozaik ispod staklenog poda crkve slabo vidi. Mrak tek djelomično uspijeva razbiti svjetlo baterijske lampe.

Put nas dalje vodi prema iskopinama ribarskog sela iz 5.500 godine prije Krista, a prošli smo i uz spomenik na havariju broda "Cesare Rosserol", u kojoj je prije 95 godina poginulo 100 pomoraca. Nakon predivnih i s kopna slabo pristupačnih uvala Male drage uspinjemo se prema Svetici, koti na 80 metara nadmorske visine odakle se pruža pogled na Kvarner.

Zahvaljujući Udruzi za fortifikaciju Pule imali smo priliku ući i u vojni objekt na Svetici. Ovo je bilo strateški važno mjesto za vrijeme Histra, Rimljana, Venecije, Francuske, Napoleona, Austro-Ugarske, Italije, Njemačke, anglo-američke uprave, Jugoslavije i Hrvatske vojske, doznajemo od Zlatka Devedžića, člana Nacionalne udruge za fortifikacije koji nam pokazuje prostor koji je napokon pripao civilima.

Nakon pet i pol sati hoda i razgledavanja planinari su se možda najviše obradovali Đinu Tankoviću iz Udruge Sunčanica. On nas je u prostoru hangara nahranio priredivši ukusni gljivarski lonac s jedanaest vrsta gljiva. Imali smo priliku osladiti se i s Đinovim čuvenim namazom od gljiva.

Vođa ovog prvog od ukupno 22 izleta koje previđa PD Elektroistra ove godine bio je Renato Perc. Sljedeći je pohod zakazan 1.veljače kada se hoda prekrasnom stazom Tramuntana na Cresu odakle ćemo mahati Ližnjanu. (J. ORLIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter