Pet godina življenja uzbudljivog glazbenog sna

Stjepan Hauser i Luka Šulić rođendan će slaviti cijele godine
Stjepan Hauser i Luka Šulić rođendan će slaviti cijele godine

U srijedu, 20. siječnja, je prošlo pet godina otkada se na YouTubeu pojavio spot "Smooth Criminal", obrada pjesme Michaela Jacksona koju su izvodili tada još svjetskoj publici nepoznati violončelisti, Puljanin Stjepan Hauser i Dubrovčanin Luka Šulić koji su se nazvali 2CELLOS. Njih dvojica nisu dugo bili nepoznati, upravo zahvaljujući ovom spotu, koji je snimljen u pulskom Domu hrvatskih branitelja u režiji Kristijana Burlovića iz MedVid produkcije, postigli su svjetsku slavu nakon što je spot u kratko vrijeme pogledalo nekoliko milijuna ljudi. Među njima je bio i slavni Elton John kojih ih je pozvao na turneju.

Najpoznatiji hrvatski glazbeni brend

Dečki su imali velike ambicije kada su krenuli, pa su neki pokazivali skepsu prema njihovim snovima koji su bili "veći od života", pogotovo kada se u radi o bendu iz Hrvatske. 2CELLOS su u međuvremenu postali najpoznatiji hrvatski glazbeni brend u svijetu, snimili tri albuma i održali koncerte na najvećim svjetskim pozornicama, a među obradama koje redovito izvode na koncertima i koju su izveli na otvaranju dodjele Zlatne lopte je i "Thunderstruck". Spot za tu pjesmu u srijedu je na svojoj Facebook stranici podijelio i AC/DC, inače najdraži bend Luke i Stjepana pa su time još više počašćeni.

U pet godina 2CELLOS održali su više od tisuću koncerata, vidjelo ih je više od 10 milijuna posjetitelja, prešli su više od tri milijuna kilometara kako bi svirali u 40 zemalja. Više od tisuću dana proveli su na turneji, a proteklog je vikenda njihova službena Facebook stranica prešla milijun lajkova što na ovim područjima nije pošlo za rukom niti najvećim regionalnim estradnim zvijezdama. Spot za "Thunderstruck" koji je sniman u Poreču do danas je pogledan više od 52 milijuna puta, a i njihovi drugi spotovi su iznimno popularni pa je tako "Wake me up" pogledan više od 12 milijuna puta, a "The Trooper Ouverture" više od 15 milijuna, da spomenemo samo neke.

Prigodni video

Za ovu su svečanu prigodu Hauser i Šulić pripremili i prigodni video nazvan "Pet godina življenja njihovog sna" u kojem su između ostalog ubačene i snimke s nezaboravnog koncerta u pulskoj Areni te ostalih spotova od kojih su mnogi snimani u Puli i Istri. Tu je i Elton John koji kaže "Ako želite vidjeti nešto stvarno uzbudljivo, idite ih vidjeti uživo. Nisam vidio nešto ovako uzbudljivo otkada sam gledao Jimija Hendrixa". Video se može pogledati ovdje.

Peti rođendan će Luka i Stjepan slaviti cijele godine i to promovirajući aktualni album "Celloverse" (Sony Masterworks/Menart) diljem svijeta. Pred njima je velika samostalna američka turneja na kojoj će održati 42 koncerta, od kojih je većina već rasprodana. Inače 20. siječanj je u Japanu proglašen Danom 2CELLOS.

- Nemamo posebnih planova za danas jer nažalost nećemo moći biti zajedno. Ali nadoknadit ćemo sve kroz cijelu godinu i slaviti s obožavateljima. Taj dan nam je iznimno važan i ne možemo vjerovati što nam se sve dogodilo u posljednjih pet godina. Uzbuđenje i energija su isti kao i prvog dana i jedva čekamo nove avanture, poručuju Luka i Stjepan koji uz gust raspored na turneji, rade i na novom albumu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter