Pet godina nezavisnosti Crne Gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crna Gora je u subotu obilježila pet godina svoje neovisnosti. Crnogorski premijer Igor Lukšic, na prijemu koji je priredio u petak navecer na Cetinju, kazao je da je Crna Gora za pet godina svoje neovisnosti pokazala da može uspješno odgovoriti svim izazovima i da sigurno koraca u europsku buducnost.

"Nema slicnog primjera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore, koja je danas ugledni clan medunarodne zajednice, primjer multikulturalnosti i suživota, kandidat za clanstvo u europske i euro-atlantske strukture i zemlja koja znatno doprinosi regionalnoj stabilnosti", kazao je Lukšic.

Crnogorske parlamentarne stranke razlicito su ocijenile prvih pet godina crnogorske nezavisnosti. Vladajuca Demokratska partija socijalisti (DPS) priopcila je da ima razloga za zadovoljstvo, dok oporba ocjenjuje da nisu ispunjena ocekivanja, osobito na podrucju vladavine prava.

U proteklih pet godina pokazalo se da Crna Gora može i zna sama promišljati svoju buducnost, da može prevladati i rješavati izazove s kojima se suocava i da ukupno demokratski i ekonomski stasava, isticu u DPS-u.

No, najjaca oporbena stranka, Socijaldemokratska partija (SDP), ocjenjuje da su vladajuci krugovi, koji su cvrsto vjerovali da ce u samostalnoj državi neovisno vladati godinama, zloupotrijebili ideju neovisnosti Crne Gore.

Prije pet godina na referendumu je crnogorsku nezavisnost podržalo 230.661 gradana, odnosno 55,5 posto, dok je za ostanak zajednicke države sa Srbijom bilo 185.002, odnosno 44,5 posto. Istraživanje jedne agencije, koje objavljuju podgoricki mediji, pokazuje da bi  i danas za samostalnu državu glasovalo 56 posto gradana, dok bi 44 posto podržalo zajednicu sa Srbijom. To istraživanje javnosti, koje je za potrebe dnevnika Vijesti provedeno pocetkom ovog mjeseca, potvrdilo je da i nakon pet godina u Crnoj Gori postoji oštra podjela na dva bloka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter