Pet godina klape Pinguentum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim koncertom u velikoj dvorani Narodnog doma muška klapa Pinguentum obilježila je petu obljetnicu kontinuiranog djelovanja. Koncert su raspjevani pinguentini zapoceli pjesmom "U mom kraju" koju je na stihove rockog pjesnika Vlade Pernica uglazbio skladatelj Josip Kaplan, a potom su klapskom pjesmom proveli kroz pet uspješnih godina, prisjetili se važnih nastupa i uspjeha te glazbom docarali najposebnije trenutke.

Zaljubljeni u toplu dalmatinsku tercu, poštujuci njenu tradiciju, a istovremeno naglašavajuci i cijeneci svoje istarsko, buzetsko nasljede, pinguentini su se, istaknula je predstavnica maticnog Glazbenog društva "Sokol" Buzet Ana Pernic, probijali medu brojim klapama, izmjenjivali narodne istarske s narodnim dalmatinskim napjevima i pristigli u sam vrh klapske scene.

Klapa Pinguentum dici se s tri nagrade za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izricaja, dvije prve nagrade publike na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, a na istom ju je festivalu žiri cak cetiri puta proglasio najboljom istarskom i kvarnerskom klapom.

Srebrnu plaketu u kategoriji folklornih ansambala osvojila je na ovogodišnjem festivalu pjevackih zborova u Zagrebu.

Prvi tenor Aleksandar Pavletic, drugi tenori Dragan Markežic i Mikele Presel, bariton Igor Jermaniš, basovi Nenad Medica i Sandro Drašcic te bariton i voditelj klape Sanjin Radovic prvu nagradu žirija donose i iz Skradina, a s omiškog festivala vratili su se s broncanim leutom, broncanim grbom te nagradom za najboljeg debitanta.

Ove godine s osvojenim cetvrtim mjestom u Omišu pinguentini su dokazali da su trecu godinu zaredom na samom vrhu festivala. Glasine o svom gradu klapa je pronijela i u inozemstvu. Dvaput je održala cjelovecernje koncerte u njemackom Karlsruheu, a nedavno se vratila s mini Albanske turneje, gdje je na poziv hrvatskog veleposlanstva sudjelovala na Festivalu komornih vokalnih skupina.


Podijeli: Facebook Twiter