Pet godina Firefoxa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo na današnji dan prije pet godina trenutno najpopularniji alternativni web preglednik zapoceo je svoj pohod na tržište.

Preglednik Firefox nastao je kao eksperimentalni ogranak projekta Mozilla, koji su pokrenuli Dave Hyatt i Blake Ross. Spomenuti dvojac 3. travnja 2003. najavio je organizaciji Mozilla da krece u razvoj preglednika Firefox i web klijenta Thunderbird.

U zacetku projekta preglednik nije nosio naziv Firefox. Prvi naziv bio je Phonix, no zbog pravnih zavrzlama s kompanijom Phoenix Tehnologies, naziv je morao biti odbacen. Preglednik je preimenovan u Firebird, no dogodila se istovjetna stvar, buduci da je vec postojao projekt takvog naziva. 9. veljace 2004. konacno je odluceno da ce se preglednik zvati Mozilla Firefox ili pojednostavljeno Firefox, a 9. studenog 2004. predstavljen je Firefox u inacici 1.0.

U proteklih pet godina, Firefox je zadobio povjerenje 330 milijuna korisnika diljem svijeta, a trenutno ga koristi skoro cetvrtina surfera. Preglednik je dostupan na nešto više od 70 svjetskih jezika, a programeri su se pobrinuli za dostupnost i nešto više od 7 tisuca dodataka, koji Firefoxu daju dodatne mogucnosti.

Proslavljajuci rodendan, ekipa Mozille pokrenula je kampanju naziva Light The World with Firefox, u sklopu koje korisnici mogu sami promovirati ovaj preglednik.


Podijeli: Facebook Twiter