Pet finalista književne nagrade [email protected]

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Romani "Svećenici Mjeseca" Milene Benini, "Roki Raketa" Zorana Malkoča, "Mima i kvadratura kruga" Želimira Periša, "Brdo" Ivice Prtenjače i "Puteni nametnik" Igora Rajkija finalisti su osme po redu književne nagrade roman@tportal koja će biti dodijeljena 27. listopada.

Finaliste je, među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji natječaj za najbolji roman objavljen u 2014. godini, izabrao tročlani žiri u kojemu su lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

Roman Milene Benini "Svećenici Mjeseca", koji je objavila Zagrebačka naklada, prvi je fantasy roman koji konkurira za tportalovu nagradu, a po ocjeni žirija taj roman može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra.

"Roki Raketa" Zorana Malkoča, u izdanju Profila, ističe žiri, montipajtonovska je bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti koja "crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije".  Svojim prvim romanom "Mima i kvadratura duga" (Algoritam i 24 sata) u finale ulazi Želimir Periš, a žiri ističe da je riječ o prvom tehnotrileru koji je iznjedrila ponovna popularnost krimića i pokretanje biblioteke Balkan Noir.

Za nagradu konkurira i Ivica Prtenjača romanom "Brdo" koji je izdao V.B.Z., nakon što je autor lani pobijedio na njihovu natječaju za najbolji rukopis. "'Brdo' je roman kojim se, pričom o pojedincu, o gradu i prirodi, o traženju sretnijeg i boljeg prostora, ispisuje pustolovina uspona i pada, za koji nismo uvijek sigurni koliko je bio nužan i potreban – a dogodio se i događa se", ističe žiri u obrazloženju. Igor Rajki, prije tri godine također finalist tportalove književne nagrade, ove godine konkurira romanom "Puteni nametnik", u izdanju Durieuxa. Žiri kao posebnu prednost ističe jezičnu razinu romana, ustvrdivši da se po tome Rajki razlikuje od svojih suvremenika jer njegovo iskustvo riječi i jezika nije sporedan rezultat njegova rada, nego bunt protiv epohe intelektualnog i jezičnog zaglupljivanja.  Književna nagrada roman@tportal bit će dodijeljena 27. listopada u dvorani Müller kina Europa, a pobjedniku će pripasti 50 tisuća kuna, dok će ostali finalisti dobiti tablete iPad.

Tportal je književnu nagradu za hrvatski roman pokrenuo 2008. s ciljem vrednovanja autorskoga rada.  Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka "Črna mati zemla" (Algoritam). Godinu prije najboljim je proglašen debitantski roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM, 2012.), a prvijenci su bili i "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010.), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008) i "Anastasia" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, 2011.) i Sibila Petlevski za roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter