Pet EU zemalja će smjeti ublažiti štednju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija danas je predložila da se dokonča postupak zbog prekomjernog proračunskog manjka za pet zemalja članica Europske unije, za jednu predlaže pokretanje takve procedure dok za šest zemalja predlaže produljenje roka za svođenje manjka u dopuštene granice.

Postupak zbog prekomjernog manjka, nakon što Vijeće usvoji preporuke, trebao bi tako biti ukinut za Italiju, Latviju, Mađarsku, Litvu i Rumunjsku, objavila je EK.

Trenutno je navedenom nadzoru državnih financija u sklopu te procedure podvrgnuto 20 od ukupno 27 zemalja EU, izuzev Bugarske, Njemačke, Estonije, Luksemburga, Malte, Finske i Švedske.

Ako Vijeće prihvati prijedloge EK da se ta procedura ukine za navedenih pet zemalja, a pokrene protiv Malte, ukupan broj zemalja u tome postupku bio bi sveden na 16 članica, stoji nadalje u izvješću Komisije.

Komisija je danas usvojila i preporuke Vijeću prema kojima bi se Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu i Sloveniji produljio rok, i to za dvije godine, za svođenje prekomjernog manjka ispod tri posto BDP-a, gornje dopuštene granice u EU.

Također, Bruxelles predlaže da Vijeće ustvrdi da Belgija nije poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog manjka te da zatraži od belgijskih vlasti odgovarajuće mjere kako bi se prekomjerni manjak korigirao.

Današnje preporuke ministri financija EU-a razmotrit će na sastanku u lipnju a potom će ih odobriti Europsko vijeće. Zaključni je korak službeno usvajanje preporuka u ministarskom vijeću EU-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter