Pet domova svaki dan na bubnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja godine sudovi ce u Hrvatskoj kroz ovršni postupak pokušati prodati tristotinjak kuca, stanova i manjih zgrada s nekoliko stambenih jedinica ciji vlasnici nisu uspjeli platiti svoje obveze, bilo da je rijec o otplati kredita ili nekih drugih dugova. Procijenjena vrijednost te imovine bez koje u gotovo svim slucajevima ostaju gradani, a ne poduzeca je oko 250 milijuna kuna. No, ne znaci da ce se nekretnine prodati za tu cijenu jer se za njihovu prodaju organiziraju dražbe na kojima zainteresirani licitiraju.

Samo u ovom tjednu održat ce se dražbe za sedamdesetak kuca i desetak stanova. Do kraja godine, u nešto više od šezdesetak dana, na bubanj ce ukupno 54 stana iz cijele Hrvatske te 230 kuca, ako u meduvremenu sudovi ne donesu nove odluke o ovrhama i taj broj se ne poveca. Procijenjena vrijednost tih stanova je gotovo 36 milijuna kuna, a kuce su vrijedne više od 190 milijuna kuna. U ovrhama se prodaje i dvadesetak manjih zgrada za više od 20 milijuna kuna, a vlasnici su opet uglavnom fizicke osobe koje su se upustile u jednokratni gradevinski pothvat ili sud obiteljsku kucu s više stanova koju su vlasnici gradili za sebe tretira kao zgradu.

Sve to vidljivo je iz ocevidnika nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U taj ocevidnik trenutno su ubilježene 553 nekretnine, što znaci da je u 55 posto slucajeva, gdje se nakon ovrhe prodaje imovina, rijec o kucama i stanovima. Da bez svoje imovine zbog novcanih problema ostaju gradani, pokazuje i dosadašnja statistika HGK-a prema kojoj su od 2005. do pocetka listopada ove godine u 93 posto slucajeva fizicke osobe, odnosno gradani i dijelom obrtnici, ostajali bez imovine u ovršnim postupcima. Naplatu svojih potraživanja u najvecem broju slucajeva, 40 posto, tražile su banke, karticarske kuce, osiguravajuca društva i štedno-kreditne zadruge. Nakon toga dug u 25 posto slucajeva su utjerivali drugi gradani, a u 25 posto slucajeva državne institucije.

Trenutno je na dražbi i stotinjak livada i oranica, a dijelom je to posljedica problema koje poljoprivrednici imaju u otplati kredita koje su podizali radi širenja ili poboljšanja proizvodnje. U ocevidniku nekretnina najavljuju se i dražbe za pokretnine, trenutno ih je 13, a medu njima je i zrakoplov tvrtke Air Adria u stecaju s pocetnom cijenom nešto vecom od tri milijuna kuna.

U ovoj je godini dosad kroz ocevidnik, prema podacima HGK-a, prošlo 2.139 nekretnina i, ako su ih u 93 posto slucajeva izgubile fizicke osobe, to znaci da su gradani ostali bez gotovo dvije tisuce nekretnina. U 2007. kroz ovrhu i stecaj prodano je 3.115 nekretnina, a od listopada 2005., otkad se ocevidnik vodi, u njemu je objavljena prodaja 6.168 nekretnina.


Podijeli: Facebook Twiter