Pet dogadaja koji su promijenili Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najišcekivaniji politicki dogadaj prošle godine bili su redovni parlamentarni izbori. Održani su 4. prosinca, nakon cjelogodišnje neformalne predizborne kampanje, a pobijedila je koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, osvojivši 81 mandat i dobivši saborsku vecinu.

Izbornom pobjedom Kukuriku koalicije HDZ je, zajedno sa svojim partnerima iz HSS-a, SDSS-a i iz redova nacionalnih manjina, nakon osam godina prešao u opoziciju. Hrvatska je sedmi saziv Sabora dobila 22. prosinca, a novu Vladu, koju vodi premijer Zoran Milanovic, 23. prosinca. U Vladi su ministri iz triju stranaka - SDP-a, HNS-a i IDS-a - koji najavljuju drasticne promjene ne bi li zemlja preživjela još jednu recesijsku godinu.



Najneocekivaniji
dogadaj 2011. godine bili su veliki, ponekad i krvavi prosvjedi na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova. Zapoceli su 22. veljace, kada se tristotinjak prosvjednika okupilo na Trgu bana Jelacica u Zagrebu, a nastavljeni su nekoliko dana kasnije. Ostalo je zapamceno da je jedan od voda prosvjeda, Ivan Pernar, uhicen pri prelasku policijske barikade na Markovu trgu.

Pocetkom ožujka prosvjedi su postali nasilni - u najvecim neredima uhiceno je 58 ljudi - te brojniji. Vrhunac prosvjeda bio je kada je Zagrebom šetalo desetak tisuca ljudi, krecuci se od gradskog središta do zgrade HRT-a te posjecujuci stanove Vladimira Šeksa, Jadranke Kosor i Andrije Hebranga. Prosvjedi su održavani i u Puli, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku i drugim gradovima. "Ispuhali" su se nakon tri mjeseca, kada je vlast objavila i datum parlamentarnih izbora, što je bio jedan od zahtjeva prosvjednika.



Najizvjesniji
politicki dogadaj protekle godine svakako je bilo završavanje pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora o clanstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Pregovori s Unijom trajali su od 2004. godine, a sadržavali su tri pregovaracka poglavlja. Posljednja cetiri pregovaracka poglavlja zatvorena su 30. lipnja 2011., da bi predsjednik Republike dr. Ivo Josipovic i "tehnicka" premijerka Jadranka Kosor pristupni ugovor potpisali 9. prosinca u Bruxellesu. Nekoliko dana prije toga, 1. prosinca, Europski parlament velikom je vecinom glasova podržao ulazak Hrvatske u Uniju.

Predvideno je da Hrvatska postane 28. clanicom EU-a od 1. srpnja 2013. godine, a prije tog datuma sve zemlje održat ce referendume - ili parlamentarna izjašnjavanja - o hrvatskom clanstvu u Uniji. Gradani Hrvatske prvi ce na referendum, vec 22. sijecnja 2012.



Najnegativnije
je u javnosti odjeknula drakonska haaška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu, osudenima zbog ratnog zlocina i po zapovjednoj odgovornosti. Haaško sudsko vijece osudilo je 15. travnja u prvostupanjskoj presudi generala Gotovinu na 24 godine zatvora, dok je general Markac dobio 18 godina. Proglašeni su krivim za sudjelovanje u udruženom zlocinackom pothvatu.

Sud je zakljucio da je kljucni sudionik tog zlocina bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudman. General Ivan Cermak osloboden je optužbe i vratio se u zemlju. U brojnim reakcijama na presudu važna je ona predsjednika dr. Ive Josipovica, koji je istaknuo da nije moguce dovesti u pitanje legalnost Domovinskog rata.



Najdramaticniji
dogadaji na granici politike i kriminala vezani su uz otkrice crnih fondova u HDZ-u, kao i izrucenje bivšeg predsjednika te stranke i premijera, dr. Ive Sanadera. Sanader je izrucen Hrvatskoj 18. srpnja, nakon 222 dana pritvora u Austriji, a zbog optužbi u slucajevima Hypo banke, Fimi-medije i Ina-MOL-a.Sudenje bivšem lideru HDZ-a pocelo je u listopadu, najprije za "ratno profiterstvo" i primanje mita od Hypo banke u devedesetim godinama, a potom je optužnica proširena na korupciju u slucaju MOL-ovog preuzimanja Ine. Zadnja optužnica protiv Sanadera, ona za stvaranje crnih fondova putem Fimi-medije, teško tereti i njegovu bivši stranku.

HDZ je od studenog 2011. godine pod istragom zbog crnih fondova te ce kao pravna osoba odgovarati pred sudom. Zbog uzimanja javnog novca pred sud ce i neki istaknuti clanovi te stranke.


Podijeli: Facebook Twiter