Pet dobrih filmova sa Špine


Danas i sutra, s početkom u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca predstavit će se program festivala dokumentarnog angažiranog filma mladih europskih autora Shpeena DOX-a, koji se prvi puta održao ovog srpnja na poznatoj Špini u Labinu.

Večeras će biti prikazan 17-minutni film "Giovanni i balet na vodi" i 80-minutni "Kaj pa Mojca", a sutra 17-minutni "Surfanje po otpadu", polusatni "Slijepa ljubav" i 78-minutni "Napuštajući Kraljevu uvalu".

U filmu "Giovanni i balet na vodi" Astrid Bussink, desetogodišnji Giovanni je jedini dječak u svijetu kupaćih kostima, kvačica za nos, svjetlucave šminke i brbljavih djevojčica. Njegov je san postati prvi dječak koji će se kvalificirati za nizozemsko prvenstvo sinkroniziranog plivanja, i pritom ga ne smeta zadirkivanje u školi. Dugometražni dokumentarac "Kaj pa Mojca" redateljice Urše Menart istražuje ulogu žena u slovenskim filmovima, promatrajući refleksije položaja žena u društvu koji se mijenja.

Film "Surfanje po otpadu" Paula Aflala oblik je prosvjeda protiv trošenja energije i bacanja hrane i drugih proizvoda prije isteka roka, ali i način idealističkog načina života pod nazivom "freeganism".

Topao, vedar i optimističan dokumentarni film "Slijepa ljubav" Jenny van den Broeke o troje slijepih tinejdžera. Film pokušava odgovoriti na pitanje kako pronaći ljubav svog života kad ne možete vidjeti.

U priči o katarzi gubitka, film "Napuštajući kraljevu uvalu" Claudije Cipriani bavi se skupinom mladih koja u predgrađu Milana organizira program nakon školskog programa koji se preventivno bavi programom protiv ispisa posrnulih maloljetnika iz škole.

Osim samih filmova, večeras će se u Rojcu predstaviti ekipa Shpeena DOX-a koju čini tim mladih ljudi koji su se volonterski uhvatili ukoštac s organizacijom, od Ane Tavić (početna ideja), Biance Dagostin (izbor filmova) do Nevena Zulijanija (grafički dizajn) i projektne asistentice Renate Kiršić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter