Pet do dvanaest za istarske tovare

U deset godina do tisuću tovara na Poluotoku (T. GRBIĆ)
U deset godina do tisuću tovara na Poluotoku (T. GRBIĆ)

Istra kreće u organiziranu probnu proizvodnju magarećeg mlijeka, s ciljem revitalizacije uzgoja tovara i povećanja plodnosti magarica. Situacija s tovarima nije bajna jer ih je na Poluotoku tek 150 registriranih po metodologiji struke.

Stoga je Skupština Istarske županije prije dvije godine prihvatila uzgojni program "Istarski magarac - potencijal proizvodnje i reprodukcije autohtone pasmine u funkciji revitalizaciji uzgoja i okoliša", koji je izradio Agronomski fakultet u Zagrebu. Projekt je postao dio ukupnih strateških projekata razvoja Istarske županije.

- U zadnji tren smo krenuli u spašavanje istarskog magarca, i to tako da uzgajivačima pomognemo izraditi projekte koje ćemo kandidirati na strukturne fondove EU-a i na taj način ići u ozbiljnu proizvodnju mesa i mlijeka. Cilj nam je da u deset godina dođemo do tisuću tovara u Istri, kaže Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

- Magareće mlijeko izvrsno je za djecu koja su intolerantna na ono kravlje, potom za ljude slabijeg imuniteta, a u svijetu se koristi za proizvodnju krema i sapuna. Zasad je skupo, i dijelom ekskluzivno, možda je cijena i malo nerealna, no kad proizvođači budu imali siguran plasman ona će biti niža. U inozemstvu litra košta između 15 i 30 eura, kaže Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta.

Što se tiče mesa, dodaje, to je uvijek osjetljivo pitanje. U Istri se ono tradicijski konzumira, za razliku od prakse u većem dijelu Hrvatske i Europe.

- Svake godine imamo dio muške puladi koja ne može ići u reprodukciju jer nije po uzgojnom programu. Mogu se stoga koristiti za proizvodnju mesa, no ta količina je relativno mala, kaže Ivanković. Tijekom provedbe projekta pregledavat će se magarice ne bi li se otkrilo koje nisu ostale bređe i liječilo ih, savjetovati uzgajivače, popraviti hranjenje i uvjete držanja. Plan je da istraživanje traje dvije godine.

- Prošle godine počeo je otkup magaraca i ponuda mesa u ugostiteljskim objektima. Ove godine ćemo ići puno aktivnije na tržištu, pomoći proizvođačima da imaju siguran otkup te prve ugovore o otkupu potpisati sredinom godine, kaže Edmondo Šuran iz Agencije za ruralni razvoj Istre.

Udruga uzgajivača istarskog magarca "Istrijanski tovar" okuplja 40 registriranih uzgajivača, no predsjednik udruge Boris Orlić smatra da to nije ukupan broj. U stočnom fondu ima između 250 i 300 magaraca, koji su manje-više u sustavu reprodukcije. Litra mlijeka prodaje se po 200, 400 ili 500 kuna. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter