Pešić: Najmanje je važno tko će braniti

NAJISKUSNIJI ČLAN TROLISTA - Ivan Stevanović (M. GAVRAN)
NAJISKUSNIJI ČLAN TROLISTA - Ivan Stevanović (M. GAVRAN)

Prošlo je četvrt stoljeća od osamostaljenja Hrvatske, jednako kao i od prvog nastupa rukometne reprezentacije i njenog povijesnog susreta s Japanom u Zagrebu, 14. siječnja 1991. U svim dosadašnjim nastupima na velikim smotrama (OI, SP, EP, MI), a bilo ih je tridesetak, osvajali su "kockasti" brojna odličja. U bogatom spektru kolajni nalazi se i šest najsjajnijih, a jedino zlato nam nedostaje s europske smotre. Na tim prvenstvima hrvatski rukometaši u 11 nastupa izborili su dvije srebrne i tri brončane medalje. Na deset SP-a "uzeli" su pet odličja - zlatno, srebrno tri puta i jedno brončano.

Čemu se možemo nadati u 11. nastupu na svjetskim prvenstvima, onome 25. što od idućeg tjedna počinje u Francuskoj? Samim time što su u svoju riznicu pospremili tako zavidnu nisku odličja, naviknuli su naciju na osvajanje ponajboljih mjesta, nerijetko i uspinjanje na neku od "škalina" pobjedničkog postolja. Nije teško naslutiti što od skorašnjeg svjetskog rukometnog samita očekuju i sami rukometaši. Sve svoje želje kao da su pohranili duboko u nutrini, ne želeći se "istrčavati" s izjavama o plasmanu. Što bi zadovoljilo ovu generaciju rukometaša, koje mjesto u konačnici nadolazećeg SP-a, možemo samo nagađati. Jedno je sigurno - da će dati sve od sebe. Svoj igrački potencijal iskoristit će u službi kolektiva na najbolji mogući način. Poznato je da u kolektivnim sportovima na postignuća utječu brojni faktori - ponajprije zajedništvo, te osjećaj nacionalnog ponosa glede predstavljanja domovine Hrvatske na tako velikom natjecanju.

Iako u Francusku ne odlazimo u najboljim igračima, uskočili su drugi, mlađi koji su spremni popuniti te praznine. Za vjerovati je da je stručni stožer načinio najbolji odabir, a kad je riječ o vratarima, tu je bilo najmanje problema. Trolist prokušanih čuvara mreže koje predvodi vrsni Ivan Stevanović (35) i mlađi dvojac Ivan Pešić (28) i Filip Ivić (25) u kadru je za iskušenja na SP. Tko će od njih "otpasti" s liste putnika u Francusku, teško je reći. Tko god to bio, dvojica onih koji će braniti na SP-u imat će najvećeg pobornika u "prekobrojnom" vrataru. (Mijat GAVRAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter