Peruško: Zapuštena zemljišta dati nezaposlenima

Zoran Peruško (M. ANGELINI)
Zoran Peruško (M. ANGELINI)

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Zoran Peruško nastavio je po mjesnim odborima izlagati dijelove svojeg predizbornog programa. Nakon uređenja grada, sportske problematike i kulture ovog puta govorio je o mjerama zapošljavanja i brizi za starije osobe te štednji gradskih upravnih odjela i poduzeća.

- Za područje Rta Guc u Pulskom zaljevu već postoji talijanski strateški partner koji je voljan investirati i od Pule napraviti zamjensku luku za Veneziju, koja postaje prebukirana za brodove na kružnim putovanjima. Primarno je pitanje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na tom području da bismo imali čistu dokumentaciju za konačno ulaganje u navedenu lokaciju jer na tom mjestu postoji konkretna mogućnost zapošljavanja 500 do 700 osoba, rekao je Peruško svjestan da bi ova brojka, iako nije velika kap u moru nezaposlenih, bila mali pomak prema rješavanju barem dijela jednog od gorućih problema Pule.

Peruško pritom ističe da Pula raspolaže s određenim brojem neiskorištenih gradskih zemljišta, što većih, što manjih parcela koje su trenutno zapuštene ili služe kao ilegalna odlagališta. Stoga predlaže da se nezaposlene osobe bez ikakvih prihoda aktiviraju u obrađivanju takvog zemljišta na kojem bi se proizvodila zdrava hrana.

Nudi izdašniju pomoć vrijednim grupama volontera te proširenje kapacitet Doma Alfredo Štiglić jer nedopustivim smatra da se na listi čekanja nalazi gotovo 700 korisnika, a da je kapacitet doma 160 osoba. Uz proširenje kapaciteta doma, odnosno izgradnje novog, Peruško želi i osobama s invaliditetom omogućiti kvalitetniji pristup ne samo javnim ustanovama, već svim mjestima u kojima se kreću.

Spajanje određenih gradskih poduzeća, nastavlja Peruško, čija je namjena obavljanja djelatnosti slična, osigurat će i djelotvornije funkcioniranje takvih tvrtki. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter