Peruško: Vratiti Puli mediteranski štih

Zoran Peruško (M. ANGELINI)
Zoran Peruško (M. ANGELINI)

Zoran Peruško, nezavisni kandidat za gradonačelnika za lokalnim izborima u svibnju, predstavio je dio svog predizbornog programa kojim namjerava dobiti povjerenje birača za mjesto prvog čovjeka Pule.

Svoj program Peruško zasniva na stvaranju grada po mjeri djece, mladih, kulture, studenata, turizma i sporta te Pulu namjerava urediti kroz program "od kvarta do kvarta" prepuštajući građanima da sami odluče kako će urediti svoje okruženje. Namjerava vratiti dignitet pulskom sportu jer, kako ističe, ono čime smo se nekad ponosili naprasno je nerazumijevanjem struktura ugašeno.

Želja mu je, kaže, vratiti dignitet sportovima poput košarke, rukometa, boksa, ali i svim onim individualnim sportovima koji su pronijeli ime Pule diljem svijeta.

Upliva javnih financija u sport, pogotovo onaj privatni sport, smatra Peruško, neće i ne smije biti jer ne može se dogoditi da gradska poduzeća poslovnu godinu zaključuju s dobiti i tim novcem neplanski raspolažu i sufinanciraju privatni igrokaz nekolicine ljudi.

- Gradska su poduzeća tu da svojim građanima olakšaju život. Naravno da se zbog dobiti takvog poduzeća ne može u sljedećoj godini sniziti cijena parkinga u gradu ili cijena nekvalitetnog plina, ali se taj novac može usmjeriti u mnoštvo malih projekata za bolje sutra, kaže Peruško, koji se zalaže za osiguravanje natkrivenih (balon) igrališta za pulske rekreativce, što bi se osiguralo sredstvima iz EU-fondova ili kroz javno-privatno partnerstvo.

Govorio je i o oživljavanju i uređenju centra grada, oživljavanju svakog pulskog uspona i kalete te vraćanju mediteranskog štiha.

Ujedno smatra da se građanima može pružiti kvalitetniji život programom "od kvarta do kvarta", kojim bi se svakom pulskom naselju i Mjesnom odboru omogućilo da sami odrede kako i na koji način žele sebi u svom najbližem okruženju uljepšati život.

- Puno je tu još projekata o kojima razmišljam i koji će u narednom periodu zaživjeti. Od tržnice u Šijani, pučke kuhinje za gotovo deset tisuća građana koji žive na rubu egzistencije, preko poticanja samozapošljavanja, do izgradnje bazena i parking garaže, kao i konačnog rješenja problematike Glazbene škole.

Želim naglasiti da su i veliki projekti od krucijalnog značaja za daljnji razvitak Pule, i da ću na njima, zajedno sa svojim suradnicima koji su stručniji od mene po tom pitanju, raditi i tražiti rješenja za njihovu realizaciju. Međutim, veliki projekti ubuduće mogu biti financirani jedino i isključivo putem javno-privatnog partnerstva i kroz EU-fondove, zaključio je Peruško. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter