Peruško: Na Bunarini neće biti otpuštanja

Bunarina nastavila s poslovanjem (M. MIJOŠEK)
Bunarina nastavila s poslovanjem (M. MIJOŠEK)

- Prilikom preuzimanja lučice Bunarina preuzeli smo sve djelatnike koje smo ondje zatekli, dakle njih devetero. Novih zapošljavanja neće biti, ali neće biti ni otpuštanja, što je druga velika pozitivna stvar u priči oko te luke, rekao nam je jučer glasnogovornik Lučke uprave Zoran Peruško odgovarajući na pitanje što se promijenilo na Bunarini otkako odlukom Vlade Republike Hrvatske krajem srpnja ove godine njome upravlja pulska Lučka uprava.

Odluka je, doduše, privremena, najviše na dvije godine, no može potrajati i manje, točnije do trenutka dok se ne uspostave novi odnosi, odnosno ne ishoduje sva potrebna dokumentacija za konačno uređenje ove pulske lučice.

- Preuzimanjem će se određene stvari u lučici promijeniti, a neke već jesu. Poglavito se to tiče komunalnog dijela lučice, u kojemu lokalno stanovništvo ima svoje barke. Naime, cijena njihovog veza je drastično spuštena s obzirom na to da maksimalna cijena takvog veza, prema pravilniku Lučke kapetanije, ne može biti veća od 200 kuna po metru dužnom plovila godišnje, rekao je Peruško.

Što se tiče nautičkog dijela luke, rekao je Peruško, cijene se nisu mijenjale, već su zadržali dosadašnji cjenik Bunarine prema kojem, primjerice, vez za jahtu od 20 metara košta 45 tisuća kuna godišnje, a za plovila do sedam metara 13 tisuća kuna godišnje. U lučici je, kaže Peruško, zatečeno 500-tinjak plovila, od čega se polovica od tog broja nalazi u komunalnom, a druga polovica u nautičkom dijelu luke.

- Ujedno, ondje su zatečene i određene aktivnosti udruga poput jedriličarskog, ronilačkog i ribolovnog kluba te nas raduje da će i oni svoje aktivnosti i dalje nesmetano obavljati bez obzira na novog upravitelja luke, rekao je Peruško. Odlukom Vlade, nastavio je, definirana je raspodjela prihoda od luke Bunarina, tako da će nakon odbitaka troškova, što tekućeg investicijskog održavanja što troškova djelatnika i ostalog oblika poslovanja, Lučkoj upravi Pula pripasti 30 posto prihoda, a Vladi 70 posto.

Zadatak Lučke uprave je, zaključio je Peruško, da u dvogodišnjem periodu pripremi idejno rješenje lučice Bunarina na temelju kojeg će se napraviti i glavni projekt uređenja lučice te ishodovati sve potrebne dozvole, uključujući i onu građevinsku. Nakon što se prikupi potrebna dokumentacija Bunarina će biti vraćena na upravljanje Vladi RH. (N. SOFTIĆ)

Kafić zatvoren do daljnjeg
Iako su se mnogi Puljani ponadali da će se odlukom Vlade riješiti i status kafića na Bunarini, to se nije dogodilo. Još prilikom stupanja na snagu odluke kojom Bunarina odlazi u ruke Lučke kapetanije ravnatelj Donald De Gravisi rekao nam je da ugostiteljski objekt ne ulazi u obuhvat područja koje su dobili na upravljanje. Kafić će stoga do daljnjeg zjapiti prazan, a prema svemu sudeći, neće ga zaobići ni propadanje.


Podijeli: Facebook Twiter