Peruško Bogdanic izlaže u staroj tiskari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej suvremene umjetnosti Istre i Umjetnicka agencija Kopart, odnosno galerija Kortil iz Rijeke, u petak su u staroj tiskari predstavili skulpture u drvu iz ciklusa "Šah Mat Lak" Peruška Bogdanica, hvarskog skulptora i zagrebackog profesora, prodekana za medunarodnu i medusveucilišnu suradnju pri tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti te umjetnickog voditelja medunarodne studentske kiparske škole Montraker u Vrsaru.

"Peruško Bogdanic je tu iz nekoliko razloga, prije svega zbog razine autenticnosti njegovih djela, no i zbog cinjenice da je rijec o autoru i covjeku dubinske ljudske i intelektualne važnosti", rekla je na otvorenju izložbe Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Podsjetila je i na Bogdanicev rad i zasluge koje je ostvario na podrucju Istre, od Montrakera i Mediteranskog kiparskog simpozija u cijem je programu sudjelovao niz godina kao strucni savjetnik.

Dotaknula se i autorove umjetnicke formacije koja se konkretizirala koncem '60.- ih i pocetkom '70.- ih u Zagrebu, u sklopu kojih su se snažno odredivale, izmedu ostalog, sadržajne pojavnosti Muzickog biennala, Studentskog lista i kina Istra.

"Ovom izložbom otkriva meku militantnost, mentalni red i inteligentan sklop, upozorava na cinjenicu vlastite purifikacije koja ima gospodski odmak od stvarnosti", rekla je Ostojic Cvajner i istaknula da skulpture iz ciklusa "Šah Mat Lak" podsjecaju na razlicite slojevitosti, od prapovijesti do danas.

"Svaka je od dvadeset jedinica posebna i jedinstvena i svaka ukazuje na povijesne artefakte, naglašava Bogdanicevu dosljednost, no i duhovitost koja se otkriva i samim naslovom ciklusa", upozorila je pojasnivši da se šah ovdje predstavlja kao polazište, a mat i lak otkivaju premaz u mat laku.

Posebno je zahvalila suorganizatorima izložbe, ?urdici Dehzad i Zdravku Kopasu, koji su bili zaslužni i za posljednje Bogdanicevo gostovanje u Puli 2004. godine u galeriji Vincent iz Kastva u INK-u. Oni su, uz likovni postav, izdavaci i urednici popratnog kataloga izložbe. Tekst potpisuje dr. Ljiljana Kolešnik.


Podijeli: Facebook Twiter