Peru: Građevinari uništili 4.000 god. staru piramidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnici dviju peruanskih građevinskih tvrtki bagerima su uništili 4.000 godina staru piramidu na arheološkom nalazištu nedaleko od Lime, potvrdilo je peruansko ministarstvo kulture koje je u javnost pustilo fotografije potpuno raščišćenog terena na kojem su još pred neki dan stajali ostaci fascinantne povijesne građevine koji su "preživjeli" četiri milenija.

Radi se o jednoj od 12 piramida pronađenih na poznatom arheološkom lokalitetu El Paraiso smještenom kraj gradića San Martin de Porres, sjeverno od Lime, a koji su stručnjaci datirali u razdoblje od 3.500 do 1.800 godina prije Krista.

Prema službenim procjenama, cijeli kompleks bio je religijsko i administrativno središte tog kraja još davno prije procvata civilizacije Inka. Zgroženi peruanski arheolozi ocijenili su ovaj čin nepopravljivom štetom za peruansku povijest i kulturu, a Ministarstvo kulture i službeno je podnijelo zahtjev za krivični progon vlasnika dviju kompanija, identificiranih pod imenima Alisol i Provelanz, čiji su djelatnici srušili više od šest metara visoke ostatke piramide.     

Rafael Varon, zamjenik peruanskog ministra kulture, kazao je lokanim medijima, kako prenosi BBC, da se uništavanje dogodilo tijekom prošlog vikenda te da su radnici ovih tvrtki teškim strojevima potom pokušali uništiti još tri piramide, ali su ih u tome spriječili prolaznici koji su sve prijavili vlastima.

Arheolog Marco Guillén Hugo, koji je vodio arheološke radove na ovoj lokaciji, kazao je da ovo nije prvi put da su tvrtke pokušale preuzeti taj teren.

- Oni tvrde da su vlasnici terena na kojima se nalaze piramide, ali to je zakonski nemoguće, kazao je Guillén Hugo za peruanski list El Comercio. Prema pisanju lokalnih peruanskih medija, vlasnici dviju tvrtki nisu bili dostupni za davanje izjava.

Kompleks koji se nalazi na 50 hektara površine prvi je put otkriven još 1965. godine. Jedno od posljednjih značajnih otkrića na ovom lokalitetu objavljeno je u veljači ove godine kad je među ostacima srušene piramide pronađeno ceremonijalno ognjište, nazvano Hram vatre, na kojem su se ribe, cvijeće i voće spaljivali kao žrtve, a dim je potom omogućio svećenicima da se "povežu s bogovima", pojasnio je Guillén Hugo. 

Gradonačelnik San Martino de Porresa kazao je da su piramide locirane kraj obradivih polja te da nikad nisu bile čuvane, iako je nakon ovog nevjerojatnog incidenta peruansko ministarstvo unutarnjih poslova poslalo policajce da čuvaju preostale građevine.  (V. SIMIČEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter