Peršuricu i Coronici svjetska priznanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na medunarodnom sajmu vina u Londonu dva su istarska vina osvojila srebrne medalje. Rijec je o pjenušavom vinu Misal millenium proizvodaca OPG ?ordano Peršuric te Gran malvaziji tvrtke A.T.C. u vlasništvu Morena Coronice.

- Ovo je za nas veliko priznanje. Pogotovo u Britaniji, gdje znaju što je dobro pjenušavo vino, a Istra je još uvijek nepoznata po takvim vinima. Misal millenium, koji je osvojio srebro, ujedno je naše najprodavanije pjenušavo vino koje cini više od 50 posto proizvodnje, a cini ga 70 posto malvazija, 20-ak posto chardonnay i ostatak pinot crni.

Nedavno smo poslali prve uzorke na prezentaciju restoraterima upravo u Veliku Britaniju. Potencijalnim uvoznicima su vrlo bitne medalje pa cemo ove dobivene u Londonu istaknuti na etiketama, kaže ?ordano Peršuric, koji je prvi put poslao svoja dva vina na to natjecanje i odmah osvojio medalje za oba.

Naime, Peršuric je osvojio i broncanu medalju za Misal Istru, koja se sastoji od cak tri berbe malvazije - iz 2007., 2008. i 2009.



Moreno Coronica bio je iznenaden kad smo ga jucer nazvali jer je tek od nas doznao za nagradu.

- Uljepšali ste mi dan. No, ovo je samo potvrda da imamo kvalitetu buduci da su istarska vina i prijašnjih godina osvajala nagrade. Tu je kvalitetu domace tržište vec prepoznalo.

Vec imamo narudžbe za britansko tržište, a natjecanja inace izbjegavamo jer tu igra i faktor srece. Svakako da su ovakve nagrade dobre za internacionalizaciju naših vina, za pricu o njima, a na koncu i za njihov plasman na tim tržištima, kaže Coronica.

Važnost ovih nagrada ogleda se i u tome da je na londonsko natjecanje stiglo cak tisucu vinskih uzoraka iz citavog svijeta. Od toga su 33 nagradena zlatnim medalja, 130 srebrnim, a 200 broncanim.

Iz Hrvatske je ocjenjivano 48 vina, od cega su tri osvojila srebro, a 20-ak broncu. Iz Istre je bilo 19 vina s, dakle, dva srebra, devet bronci i osam priznanja. Broncane medalje osvojili su obitelj Kozlovic za frišku malvaziju te za odležanu malvaziju Santa Lucia, zatim Agrolaguna za malvaziju, Moreno Degrassi za svoja vina Terre Bianche cuvee blanc i Terre Bianche cuvee rouge, Ivica Matoševic za malvaziju Alba Robinia, te Capo i Trapan za svoje malvazije.

Inace, London Wine Fair vodeci je medunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pica na koji pohode brojni posjetitelji i svjetski distributeri, a izlagaci prezentiraju najbolje sa svjetskog tržišta.


Podijeli: Facebook Twiter