Peršurić: Istra je simbol dobrega i poštenoga

Slovački veleposlanik u Rijeci Jan Nedorost otvorio je izložbu u Rovinju (N. O. R.)
Slovački veleposlanik u Rijeci Jan Nedorost otvorio je izložbu u Rovinju (N. O. R.)

Nakon intonacije dvije himni, državne i istarske, u izvođenju orkestra "Matko Laginja" iz Svetoga Lovreča, na padinama šumovitoga brežuljka Rušnjaka započelo je obilježavanje 74. godišnjice organiziranog odlaska mještana ovoga kraja u partizane.

Unatoč kiši okupilo se mnoštvo uzvanika kako se ne bi zaboravila uspomena na 69 hrabrih boraca koji su krenuli u Narodnooslobodilački rat u Liku i Gorski kotar prije kapitulacije fašističke Italije. Skupu su prisustvovali bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza, gradonačelnik Poreča Loris Štifanić, zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, čelnik SABA Istarske županije Tomislav Ravnić, preživjeli Rušnjakovac Rudi Pastorčić te mnogi predsjednici udruga, načelnici Općina i ostali.

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Grada Poreča, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom i potporom Grada Poreča, susret je otvorio gradonačelnik Poreča, rekavši kako smo bezbroj puta pokazali da u otvorenoj, tolerantnoj i miroljubivoj Istri nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju i agresiji, ali ni relativizaciji povijesti.

- Uvijek ćemo se s ponosom okupiti na Rušnjaku i reći kako je naš Poreč i naša Istra simbol dobrega, poštenoga i pravičnoga, svega onoga za što su se borci zalagali. Za te se vrijednosti treba boriti stalno i svaki dan iznova. Antifašizam je bio i ostat će odrednica našeg identiteta, regije, vrijednost uz koju ćemo odrastati i koju ćemo uvijek štititi, kazao je Peršurić.

Nakon njegova govora i nastupa folklornog društva «Matko Laginja» iz Sv. Lovreča prisutnima se obratio i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Poreča Arduino Matošević, zatim Tomislav Ravnić, a u ime Udruge dragovoljaca i veterana domovinskoga rata govorio je Miro Sošić, te na kraju Stjepan Mesić. Govornici su prisutne podsjetili kako je to bilo tijekom ratnih godina. Neki su dublje zalazili u povijest, neki se osvrtali da današnju vlast i politiku, ali svima je bila zajednička misao da možemo biti ponosni na one koji su sudjelovali u oslobađanju Istre od okupatora.

Mesić je rekao kako se mnogi danas kunu u Tuđmanovu politiku, a da u stvari rade protiv nje. Jer Tuđman nije rekao da organizirani ustanak nije počeo u Srbu već upravo suprotno. Njegove riječi sada se iskrivljuju i tumače na drugačiji način, te govori da je to bio četnički ustanak, rekao je Mesić. Potom je optužio Hasenbegovića da je iluzionist, rekao kako je on munjen čovjek.

Nakon službenoga djela proslave s kišobranima u ruci, mnogobrojni su uz druženje i zabavu  degustirali samo za tu prigodu spravljeni grah i nazdravili s odličnim domaćim vinom. (Ivan GRGAT)



Podijeli: Facebook Twiter