Perspektivna Medea Montiron

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Medea Montiron
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Agroprodukt
Lokacija: Medulin, južna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: pljukanci sa škampima i šparugama
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 61 kuna (Cicibela Rovinj)

Vinogradi u vlasništvu Agroprodukta na pola su puta izmedu Pule i Medulina. Na jako je lijepim položajima oko 42 hektara vinograda od cega su 25 hektara malvazije istarske, a ostatak merlot i trebbiano, dok je preko ceste jedan od najljepših breskvika u Istri. Podrum se nalazi u Vodnjanu neposredno uz željeznicku stanicu te spada u red jednog od najstarijih istarskih vinskih podruma. U centru Vodnjana, u njihovu vlasništvu, nalazi se i legendarna uljara, a jedan od najljepših istarskih maslinika je u Šalveli.

Nažalost, Agroprodukt je godinama bio sinonim za masovnu proizvodnju vina, no ulaskom biznismena Kristiana Floricica sa svježim kapitalom u ovaj projekt u Agroproduktu su stvari krenule na bolje. Napravljen je rebranding te se sada vina plasiraju pod linijom Meda vina. Izvrstan pomak u kvaliteti vec dvije godine zaredom donosi zlatnu medalju s Vinistre, što je jako lijep i hvalevrijedan uspjeh.

Danas bih istaknuo malvaziju Medea Montiron, koja nosi ime po toponimu na kojem raste vinova loza, a površina je ogranicena te iznosi samo dva hektara. Malvazija Montiron napravljena je u ogranicenoj seriji od samo 11.000 boca.

Vinogradi na Montironu stari su 30 godina te se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici. Grožde je brano pocetkom devetog mjeseca, a nakon kratke maceracije odležalo je na vlastitim kvascima sur-lie metodom šest mjeseci, cijelo vrijeme u inoxu, a prije mjesec dana punjeno je u boce. Prekrasne je zelenkastožute boje, kristalno bistro i gusto.

Miris je izražen i ima jako finu kakvocu, dominiraju vocne i cvjetne te dijelom herbalne note. Prvo dolaze note agruma, kao što je limun i grejp, te narancina kora. Potom se javljaju cvjetne note tipicne za malvaziju istarsku u obliku cvijeta akacije, a potom i herbalne note sijena, ali i tropskog voca u vidu lichia i marakuje.

Vino je suho, toplo i djelomicno mekano, a s druge strane djelomicno svježe. Prisutni su mali tanini, a najveca mu je odlika izuzetna mineralnost. Punog je tijela, uravnoteženo, s izraženom intenzivnošcu. U ustima je trajno s ugodnim gorkastim završetkom. Harmonicno je i spremno za konzumaciju, mada ne treba žuriti s trošenjem jer ima jako lijep potencijal starenja u boci.

Iako ne volim usporedivati vinare, moram reci da je ovaj Montiron na tragu Morena Coronice, a mislim da ni jedan istarski vinar nema ništa protiv usporedbe s Coronicom.


Podijeli: Facebook Twiter