Perspektiva iznad svakodnevne percepcije

Jedan od radova Davora Krelje
Jedan od radova Davora Krelje

U labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba likovnog umjetnika Davora Krelje naslovljena "Jučer kao sutra".

O izloženim radovima Davora Krelje, na otvaranju je pred mnogobrojnom publikom, govorio Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti iz Zagreba, a potom je autor sam otvorio svoju izložbu naglašavajući kako je "Jučer kao sutra" zapravo danas.

Oduhovljenje promatranoga

- Slikarskim tretmanom, nanošenjem boje i uklanjanjem prepoznatljivosti, Davor Krelja poništava jednu od biti fotografije (identifikaciju, odnosno specifikaciju mjesta, vremena ili osobe), i prikazano dovodi na viši stupanj apstrakcije. Ono postaje bezvremensko i svevremensko, bezoblično i sveoblično. Baš potezom, intervencijom rukom i bojom, ovdje se nadilazi sve konkretno, a identitetu se daje mogućnost izmjenjivosti i protejska osobina fluidnosti. Gledajući cjelokupno Kreljino stvaralaštvo, nije pogrešno pretpostaviti kako on u slikanom prizoru i činu stvaranja kistom vidi mogućnost oduhovljenja promatranoga, njegova upisivanja u viši percepcijski registar. Ovakav postupak sličan je akcijama i skulpturama Christe Javacheffa, pri kojima je umjetnik njihovim zamatanjem u bijele plahte također poništavao skulpturalnu ili arhitektonsku predmetnost objekata, oduzimajući im utilitarnost i pretvarajući ih u predmete čiste fascinacije, postignute minimalnim naznačavanjem forme ispod koprene. Tu se, također, možemo prisjetiti metafore umjetnosti kao vela koji prekriva, ali i transcendira, stvarnost, zapisao je Feđa Gavrilović u katalogu izložbe.

Labinska premijera

Istaknuo je također da ovom Kreljinom ciklusu pripada i jedno ulje na platnu, slika "Made in Heaven", "koja pokazuje nekoliko pari ljudskih očiju i svjetlećih iskri na svjetloplavoj pozadini koja asocira na rajske, nebeske visine iz naslova. Ti su pogledi možda perspektiva iznad svakodnevne percepcije, vječnost iz spomenutih Borgesovih pripovijesti, pozicija izdignuta iz smrtnosti i svakodnevice, koja dozvoljava potpuni odmak od značenja, od predmetnoga i konkretnoga, od onoga što nas okružuje."

Davor Krelja rođen je 1960. Završio je srednju Školu primijenjenih umjetnosti u Puli, a potom diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Značajan je pripadnik srednje generacije autora hrvatske likovne scene, a osim autorskog predstavljanja Krelja se bavi pedagoškim radom, ilustracijama i scenografijom. Predstavio se sa tridesetak samostalnih izložbi i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegove ilustracije redovito se objavljuju u časopisima i knjigama. Živi u Zagrebu.

Davoru Krelji ovo je prva samostalna izložba u Labinu, i prvo izlaganje njegovih radova u Labinu uopće. Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a može se pogledati do 20. lipnja. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter