Perojska kuća bez prilaznog puta

Boško Pašić ne može automobilom do kuće (P. LUKEŽ)
Boško Pašić ne može automobilom do kuće (P. LUKEŽ)

"Plaćam režije kao na Stradunu, a ne mogu automobilom do svoje kuće", kaže Boško Pašić iz Peroja koji, uz još pet vlasnika kuća nedaleko od perojskog nogometnog igrališta, nema prilazni put svojoj parceli. Svoj automobil stoga mora parkirati na prometnici nekoliko stotina metara dalje od kuće, a kad je kiša i blato kaže da do kuće jedva dođe i pješke.

Cijelo naselje od šest kuća, čiji vlasnici uglavnom žive u inozemstvu, je blokirano, kaže Pašić. Iako je uredno dobio građevinsku dozvolu za kuću na urbaniziranom zemljištu, kao i drugi stanovnici toga kvarta, privatni vlasnici parcela na nekoliko mogućih prilaznih putova tom naselju ne dozvoljavaju gradnju, ni prelazak preko njihovih zemljišta, a neka od njih su nedavno i ogradili iako su ih Pašić i njegovi susjedi godinama koristili kao prilaz.

- Do svog objekta mogu doći samo preko tuđih parcela. Imam 34 godine građevinsku dozvolu, od 1979. godine. Onda se građevinska dozvola izdavala samo ako je postojao prilazni put, no on, iako je bio planiran, nikad nije izgrađen. I zemljište je urbanizirano pa su naše kuće trebale biti objekti u naselju, a ostale su odsječene i sad čekamo da se riješe imovinsko-pravni odnosi, navodi Pašić.

"Napominjemo da izdavanje građevinske dozvole, danas kao ni prije 30 godina, nikako nije bilo moguće bez definiranja pristupa građevini. Bilo kakvo zatvaranje pristupa građevini od strane trećih osoba predstavlja povredu prava gospodina Pašića zbog čega može pokrenuti sudski postupak protiv tih trećih osoba pred nadležnim sudom", kažu u Gradu Vodnjanu. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter