Perojska fešta: Od potezanja konopa do kaligrafije

Potezanje konopa (T. GRBIĆ)
Potezanje konopa (T. GRBIĆ)

Konopaški klub Matulji najbolje je potezao konop na Perojskoj fešti u subotu, a odmah iza njega plasirao se KK Peroj. Treći je bio KK "Sveti Ivan" iz Buzeta dok je četvrto mjesto osvojio KK Kršan. Fešta je okupila iznimno veliki broj posjetitelja, a za zabavu do kasno u noć bili su zaduženi Koktelsi i Nevera. Nije izostao ni kulturni program u izvedbi Društva perojskih Crnogoraca " Peroj 1657".

U sklopu fešte otvorena je i izložba likovno-kreativne kolonije "Moja Peroja 2013." Na njoj su predstavljeni radovi nastali na petoj koloniji koja se tradicionalno održava u Peroju povodom obilježavanja 356. godine doseljavanja Crnogoraca.

Ovogodišnja je izložba posvećena kaligrafiji, budući da perojstvo sačinjavaju običaji, jezik, pismo… Učenice škole primijenjenih umjetnosti i ostali umjetnički nastrojeni mladi ispisali su kaligrafski stihove Petra II. Petrovića Njegoša povodom njegove 200-godišnjice rođenja. Pisanje stihova krasopisom nadzirao je Slobodan Ristanović, a stihove izabrao Nikola Škoko. Osim stihova izloženi su i radovi u drvetu, staklu, kamenu koji predstavljaju arhitekturu Peroja, a izrađeni su na radionici izrade suvenira koju od prošle godine vodi Nataša Štokovac. Na jednom od panoa  izloženi su i likovni radovi nastali tijekom tri kolonije, a prikazuju peojske nošnje, stabla u Peroju, arhitekturu…

Organizator fešte i popratnih događanja su DPC "Peroj 1657", Grad Vodnjan i Turistička zajednica Vodnjana. (T. GRBIĆ)

 

 

 

 - GO02724410.jpg

 

T. GRBIĆ

 


Podijeli: Facebook Twiter