Peroj: Za bespovratna sredstva konkuriraju i vatrogasni dom i vrtić

Hoće li DVD Peroj konačno dobiti krov nad glavom? (M. SARDELIN)
Hoće li DVD Peroj konačno dobiti krov nad glavom? (M. SARDELIN)

Višegodišnjem iščekivanju gradnje, odnosno uređenja vatrogasnog doma u Peroju, u kojem djeluje jedno od revnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u ovom djelu Istre, možda se i nadzire kraj. Jer, konačno se otvara u cjeloj zemlji dugoprićeljkivani natječaj iz Programa ruralnog razvoja namijenjen poboljšanju infrastrukture i drugih sadržaja u ruralnim krajevima Hrvatske. A preko te Mjere 7.4 Grad Vodnjan upravo i planira realizirati rekonstrukciju društvenog doma u Peroju, u sklopu kojeg bi krov nad glavom dobio i tamošnji DVD. I ne samo to, na isti će se natječaj kandidirati i gradnja novog dječjeg vrtića na radost roditelja iz Peroja i okolice.

Projekt gradnje odavno je napravljen

Projekt gradnje vatrogasnog doma odavno je napravljen, a bio je tema novinskih članaka i puno prije nego se otvorila mogućnost financiranja njegove gradnje nepovratnim sredstvima. Nositelj projekta za društveni, odnosno vatrogasni dom je Grad Vodnjan, a za gradnju predškolske ustanove nositelj projekta je Dječji vrtić Petar Pan iz Vodnjana, koji pod sobom ima odjele u Peroju i Galižani.

- Projekt je u završnoj fazi priprema, natječaj je pred raspisivanjem, a bit će određen rok od nekih 2,5 mjeseca za kompletiranje cijele dokumentacije. Dokumentacija je dosta detaljna i opsežna, rekao nam je Ezio Pinzan, vodnjanski pročelnik za gospodarstvo i EU fondove.

Procijenjena vrijednost projekta doma iznosi 2,5 milijuna, dok je projekt vrtića, što podrazumijeva gradnju objekta za dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, daleko vrjedniji - čak 7,5 milijuna kuna. U protuvrijednosti to iznosi milijun eura, što je i najveći mogući iznos koji će može dobiti ovim natječajem. Naravno, ishod je neizvjestan, a konkurencija će biti velika.

Garaža za četiri vatrogasna vozila

U pravilniku provedbe ove mjere nalazimo podatak da potpora može iznositi do sto posto vrijednosti projekta, da ga s 85 posto sredstava pokriva Europska unija, a 15 posto Republika Hrvatska. No, poznato je da jedinice lokalne samouprave, da bi uopće sudjelovala na natječajima, moraju u proračunima predvidjeti sredstva za provedbu projekta. Tako je Grad Vodnjan u proračunu, odnosno u programu gradnje za ovu godinu osigurao 200 tisuća kuna za uređenje doma te 150 tisuća kuna za izradu dokumentacije vrtića.

- Mi smo za ovu mjeru namijenjenu obnovi sela u ruralnim područjima pripremili više projekata. No, novim je pravilnikom određeno da se mogu prijaviti samo dva projekta po jedinici lokalne samouprave. Tako smo se odlučili za ova dva, rekao je Pinzan.

Prema njegovim riječima društveni dom rekonstruirao bi se na način da se u prizemlji nalaze sadržaji perojskog DVD-a, poput garaže za četiri vatrogasna vozila i prostor za kompletnu opremu. Na katu bi se uredila multifunkcionalna sala koja bi bila na raspolaganju i ostalim udrugama i organizacijama, četiri ureda u potpunosti opremljena, kuhinja, sanitani čvor… Novi vrtić nalazio bi se do društvenog doma. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter