Peroj: Izložba i liturgija povodom Sv. Spiridona

Čin slave hrama Svetog Spiridona (T. GRBIĆ)
Čin slave hrama Svetog Spiridona (T. GRBIĆ)

Izložba "1700. godišnjica Milanskog edikta" otvorena je u utorak u sklopu proslave Svetog Spiridona u Peroju u prostorijama tamošnjeg Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657".

Autor Nikola Škoko koncipirao je izložbu tako da je kroz slike i tekst prikazan život i zadužbine Svetog cara Konstantina i njegove majke carice Jelene, sedam vaseljenskih sabora te pravoslavna crkva danas. Važnost Svetog cara Konstantina, kazao je Škoko, leži u tome što je 313. godine proglasio Milanski edikt ili edikt o toleranciji kojim se kršćanska vjera izjednačila s ostalim vjerama u Rimskom Carstvu.

- Izložba je osmišljena kao sat vjeronauka, povijesti i kršćanstva, da svaki posjetitelj koji je došao izađe s još većim znanjem, dodao je Škoko. Na izložbi je moguće prolistati i knjižicu "Žitije Svetog Ravnoapostolnog cara Konstantina Velikog i Svete Hristoljubive majke njegove Jelene".

Carica Jelena ja poznata po tome što je pronašla Časni Krst na kojem je razapet Isus Krist i nakon toga u Jeruzalemu izgradila mnoge crkve među kojima i Crkvu svetog groba, Crkvu na Golgoti, Crkvu rođenja Hristovog u Vitlejemu (Betlehemu).

U sklopu proslave održana je i arhijerejska liturgija tijekom koje je Preosvešteni vladika gornjokarlovački Gerasim krstio Teodoru, kćerku paroha pulsko-perojskog Oca Gorana. Kum maloj Teodori je Otac Karađorđe iz Bihaćko-petrovačke eparhije.

U Domu je pak nastupila starija grupa društva Perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" i otpjevala " Žnjetvu žnjela", a mlađa grupa "Tri putnika otpjevala je "Oj, radosti veselosti ", a Nikola Škoko je na gitari odsvirao i otpjevao "Još ne sviće rujna zora".

Gosti proslave bili su i đakon Predrag iz Karlovca te vjernici iz Rijeke, Novigrada, Umaga, Labina, Pule…

Organizatori proslave su Parohija perojsko-pulska s protojerejem Goranom


Podijeli: Facebook Twiter