Pernić i Diminić: Dodir poezije i slikarstva

Vladimir Pernić pred labinskom publikom (I. RADIĆ)
Vladimir Pernić pred labinskom publikom (I. RADIĆ)

Zbirka pjesama Vladimira Pernića "Suita Mediterranea", predstavljena u Gradskoj galeriji Labin, potvrđuje stalno zrenje ovog ročkog literata koji, hraneći se na ruralnoj kulturi i identificirajući se sa zavičajem, traga za odgovorima na vječna pitanja o životu, istini, ljubavi smrti. Takvu ocjenu u pogovoru dao je recenzent, književnik Miroslav Sinčić, ističući da Pernić u svojoj petoj knjizi pjesama nije sputan lokalpatriotizmom, već vidi dalje i dublje od zavičajnih granica.

Zbirku je ilustrirao labinski akademski slikar i kipar Josip Diminić radovima koje je izabrala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Promociju knjige prirodno je popratila i izložba crteža, nastalih od 1947. do 2013. godine, prema selekciji autora i Vedrana Kosa, voditelja ovdašnjeg Narodnog muzeja.

- Mediteran je onaj ključni motiv, nadahnuće koje otkrivamo i kod Pernića i kod Diminića; taj je trajni biljeg u ovoj knjizi trajno povezao njihove kreacije. Između korica se dogodio taj umjetnički dodir poezije i slikarstva, svojevrsno prepoznavanje istog stvaralačkog ishodišta, kreativnog impulsa i doživljajna realizacija, ali u različitom mediju, istaknula je urednica zbirke Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta, koje je izdavača knjige. Suizdavaštvo potpisuje Katedra Čakavskog sabora Roč.

Zbirku čine četiri ciklusa: Suita, Mediterranea, Ogoljelo srce poete i Hipi (Trnenuci). Potonji ciklus pisan je na dijalektu s primjesama starohrvatskih arhaizama, dok su prva tri na standardnom jeziku.

Kos je, pak, o Diminićevim radovima kazao da su minimalistički i crtački vrlo jasni. "Crteži nam puno nam govore, i to upravo o Mediteranu kakvoga je autor vidio s obronaka Skitače, odnosno iz njegovih rodnih Diminići... Svaki crtež ima svoju priču. Bilo bi lijepo da ih Diminić jednoga dana pretoči u knjigu, tim više jer znamo da se već iskazao kao književnik", zaključio je Kos. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter