Perkoviću i Mustaču optužba za planiranje ubojstva

(Goran Mehkek / CROPIX )
(Goran Mehkek / CROPIX )

U Muechenu je u petak poslijepodne pred Višim pokrajinskim sudom okončan prvi dan suđenja pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena 1983.

Prvi dan je protekao u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani.

Predstavnici Glavnog državnog odvjetništva Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss pročitali su optužnicu u kojoj se optuženima predbacuje davanje naloga i organizacija ubojstva Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se konkretno predbacuje da je suoptuženom Perkoviću "u Zagrebu ili negdje drugdje" i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića. Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako je nalog za ubojstvo stigao od "zasad neidentificiranih osoba u komunističkom vrhu". Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirao jugoslavenski komunistički čelnik Mika Špiljak koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova svog sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvo iz "kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda".

Na konferenciji za tisak koja je uslijedila nakon okončanja današnjeg suđenja, državni odvjetnici nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva, kao što je bilo u slučaju Pratesa koji je na kraju osuđen za suučesništvo iako je optužnica bila podignuta zbog pomaganja u ubojstvu.

Optuženi su se tijekom današnjeg suđenja preko svojih odvjetnika izjasnili kako se zasad neće očitovati o događajima ili osobama tijekom suđenja.

Nakon toga su suci krenuli s čitanjem dokumenata koje je obrana dostavila sudu pri čemu se radi o pismima koje je Perković posljednjih godina slao sudskom vijeću koje je sudilo Krunoslavu Pratesu kao i Bundestagu i ministru unutarnjih poslova te tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Sadržaj pisama se svodi na pokušaj diskreditacije glavnog svjedoka optužbe u slučaju protiv Pratesa te mogućeg svjedoka i u ovom procesu Vinka Sindičića odnosno, u pismu hrvatskom predsjedniku, na prikazivanje Perkovića kao osobe koja je pokušala dijelove nasilne emigracije privoliti na odustajanje od nasilja te se zalagala za integraciju dijelova emigracije u hrvatsko društvo nakon proglašenja neovisnosti.

Suđenje je nakratko prekinuto kada je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster prekinuo Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila koji je pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnih odvjetnika traži da se očituju u vezi sa spoznajama koje posjeduje obrana po kojima je "najmanje jedan svjedok" pod utjecajem Njemačke obavještajne službe (BND) od koje prima upute kako svjedočiti i "novčane nagrade".

Predsjednik sudskog vijeća je Nobila upozorio da protokolarno postavljanje ovakvih zahtjeva u ovoj fazi procesa nije moguće, nakon čega je dogovoreno da Nobilo izjavu sudu dostavu u pismenom obliku u ponedjeljak.

Na početku suđenja predsjednik sudskog vijeća Dauster je zamolio osobe koje se nalaze na listi svjedoka, a koje su uočene u publici, da smjesta napuste sudnicu.

U trenutku kada je sudac na oštar način upozoravao Nobila na kršenje protokola dio publike u sudnici je zapljeskao, nakon čega je sudac zaprijetio da će, ukoliko se ovakvo ponašanje ponovi, isprazniti sudnicu.

Optuženi tijekom prvog dana suđenja nisu pokazivali znakove uzbuđenja, Perković je cijelo vrijeme sastavljao bilješke, dok je Mustač relativno nezainteresirano pratio izlaganja.

U jednom trenutku sudac Dauster je Mustača upitao osjeća li se dobro ili želi pauzu, što je Mustač odbio.

Prvi dan suđenja izazvao je veliko zanimanje javnosti, a dio sudnice za posjetitelje je uglavnom bio ispunjen pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Uoči početka suđenja pred zgradom Višeg zemaljskog suda su održani i prosvjedi u kojima se traži razjašnjavanje ubojstava koje su počinile jugoslavenske tajne službe.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak a ispitivanje svjedoka, kako je priopćio Viši pokrajinski sud, počet će 4. studenoga.

Milanović bez komentara

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije želio komentirati početak suđenja.

"Ne mogu to komentirati jer o tome znam toliko malo ili nimalo. To pitanje morate postaviti nekim drugim ljudima u Hrvatskoj. Ili nekim drugim strankama. Sude im za teško ubojstvo... vidjet ćemo", rekao je Milanović u Milanu gdje sudjeluje na desetom summitu ASEM-a.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter