Perkovićev "specijalni izvještaj" o Đurekoviću

Stjepan Đureković (Arhiva)
Stjepan Đureković (Arhiva)

Uhićenje obavještajca Josipa Perkovića otvorilo je brojna, često proturječna pitanja o radu tajne policije i njezinih članova u posljednjih nekoliko desetljeća. Josipa Perkovića izravno se sumnjiči da je sudjelovao u pripremama ubojstva Stjepana Đurekovića, direktora Ine koji je pobjegao u inozemstvo, gdje se priključio političkoj emigraciji.

U svojem posljednjem javnom istupu, u Večernjem listu, Perković je istaknuo da nema veze sa Đurekovićem, te je izjavio kako su on i njegov odvjetnik Anto Nobilo "proveli istragu" i ustvrdili kako su i naručitelji i izvršitelji tog ubojstva bili izvan Hrvatske. Istodobno, Josip Perković tvrdi kako je on, zajedno s obavještajcem Janom Gabrišem, autor najtočnijeg dokumenta o radu Službe državne sigurnosti u 80-im godinama. Riječ je o dokumentu "Služba državne sigurnosti RSUP SR Hrvatske u vremenu 1980 - 30. svibnja 1990. godine - Rekonstrukcija", kojeg su ta dva obavještajna veterana radila pod nadležnošću tadašnjeg šefa Hrvatske izvještajne službe dr. Miroslava Tuđmana, te dovršila u lipnju 1997.

U spomenutoj "rekonstrukciji" spominje se, dakle iz "pera" samog Josipa Perkovića (koji danas tvrdi kako se "Inom nije bavio sve dok Đureković nije otišao iz države") Stjepan Đureković i operativna akcija "Brk" u kojoj je on obrađivan. U istom se dokumentu spominje i nadzor nad Vanjom Špiljkom i drugom "zlatnom omladinom" socijalizma, čiji su očevi bili na visokim partijskim i državnim dužnostima.

Uvidom u "rekonstrukciju" rada SDS-a, koja je po Perkovićem riječima "dobra i točna", mogu se pronaći zanimljivi podaci o radu tajne policije na obradi Stjepana Đurekovića, te brojnih drugih unutarnjih i vanjskih neprijatelja socijalizma i Jugoslavije. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJUPe


Podijeli: Facebook Twiter