Perković u zatvorskoj bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković prvu noć istražnog zatvora umjesto u Remetincu, kao njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, proveo je u zatvorskoj bolnici zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je Perković u zatvorsku bolnicu prebačen sinoć, po preporuci zatvorskog liječnika, neposredno nakon što je doveden u istražni zatvor u Remetincu. Njegov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je tek da je Perković u bolnici, kao i da piše žalbu na jučerašnju odluku da ga se zadrži u istražnom zatvoru do izručenja Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do "izvršenja rješenja o predaji", odredio sud u Velikoj Gorici. I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također najavljuje žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj.

Na sudovima u Zagrebu i Velikoj Gorici, žalbe će rješavati odvojena izvanraspravna vijeća. Na zagrebačkom sudu doznaje se da će se najprije rješavati žalba na odluku o istražnom zatvoru, a potom i na odluku o izručenju. Izgledno je da će pravomoćnu odluku o konačnici donijeti tek Vrhovni sud.

Obojica su uhićena jučer ujutro, Perković u Zagrebu, a Mustač u svojoj kući u Svetoj Nedjelji. Nakon policije koja im je uručila uhidbeni nalog u županijskom državnom odvjetništvu usprotivili su se izručenju. Njemačke optužbe da su sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu i ranije su odbacivali ističući da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje. Nobilo je sinoć izjavio da se Perković protivi izručenju jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao "fer suđenje" te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara. Također podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter