Perković u Münchenu; Nobilo: Nema predaje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zrakoplov Lufthanse s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem među putnicima sletio je u 14.45 sati u Muenchen, objavljeno je na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa.

Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. S Perkovićem u zrakoplovu su pripadnici njemačke policije koji su jučer stigli u Hrvatsku.

Po njemačkom zakonu, Perković bi u danu izručenja ili najkasnije sutradan morao biti izveden pred suca u čijoj je nadležnosti slučaj i koji donosi odluku o pritvoru.

Oko 13,10 sati bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi doveden je automobilom u pratnji policijskog vozila do zrakoplova Lufthanse te ukrcan na let za Muenchen. Zrakoplov je poletio sa zakašnjenjem od 23 minute.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zakazao je konferenciju za novinare u 15 sati u svojem odvjetničkom uredu.

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, u petak nije htio komentirati događaje oko njegova izručenja i najavio "više informacija" za ponedjeljak. "U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj", priopćeno je Hini iz odvjetničkog ureda Forse, čiji je voditelj minhenski odvjetnik Sepp-Joerg Zoglmann, za kojega je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao da će Perkovića zastupati u Njemačkoj. Ured je spreman "više informacija" dati tek u ponedjeljak.

Ustavni sud danas je odlučivao o žalbi Josipa Perkovića i jednoglasno ju je odbio. Davor Krapac, čije je izuzeće odvjetnik Ante Nobilo tražio zbog javnih istupa o ovom predmetu, samoinicijativno se izuzeo od glasovanja. Nobilo je podnio ustavnu tužbu, smatrajući da su Perkoviću rješenjem Vrhovnog suda o izručenju prekršena ljudska, jer nije poštovan Zakon o pravosudnoj suradnji.

Time više nije bilo nikakve zapreke Perkovićevom izručenju Njemačkoj. Bivšeg djelatnika tadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu pored Muenchena.

U procesu protiv Krunoslava Pratesa, agenta SDS-a, Nadzemaljski sud u Muenchenu pod predsjedanjem suca Bernda von Heintschela-Heinegga utvrdio je da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru. Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u spomenutoj garaži te su ga usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.

Kao krunski svjedok u procesu protiv Pratesa se pojavio također bivši djelatnik SDS-a Vinko Sindičić koji je, međutim, kasnije povukao svoj iskaz. Sudac Heintschel-Heinegg je u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle još jednom opravdao uzimanje iskaza od Sindičića navodeći da su njegove tvrdnje bile provjerene.

Odvjetnik Anto Nobilo poručio je danas da unatoč tome što je njegov branjenik Josip Perković predan Njemačkoj, "nema predaje" te da ide u pravnu bitku u kojoj će njegov branjenik imati neutralnije suđenje od onog u Hrvatskoj koja ga je, smatra, predala kršeći zakon.

"Idemo dalje, u kazneni postupak i ja već sljedeći tjedan letim u Muenchen", rekao je Nobilo u svome uredu nepunih sat i pol nakon što je Perković zrakoplovom odletio u Njemačku.

Ponovio je svoj stav da je njegov branjenik predan Njemačkoj temeljem dviju nezakonitih odluka zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda.

"Poučen tim iskustvom zaključio sam da ćemo u Njemačkoj imati neutralniji sud i bolje suđenje nego u Hrvatskoj", rekao je.

Za Hrvatsku kao vladavinu prava, ocijenio je, slučaj Perković nije gotov. "Ne možemo reći da sudovi dosljedno primjenjuju zakon već su skloni, kad je to potrebno, jednoj slobodnoj interpretaciji koju je sva stručna javnost osudila", ustvrdio je.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter