Perković: Nastupit ću samo zbog publike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolja hrvatska sportašica, aktualna olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković najavila je da će u utorak nastupiti na 63. izdanju Memorijala Borisa Hanžekovića na stadionu Mladosti u Zagrebu usprkos bolovima u leđima "samo zbog hrvatske publike".

"Nadam se da ću biti spremna bacati disk sutra navečer. Da se nisam ozlijedila nakon Svjetskog prvenstva u Moskvi, sigurno bih sada mogla bacati preko 65 metara, ali sada moram priznati da me je nakon dugo vremena 'prpa' natjecanja. Znam da će me hrvatska publika razumjeti i ako bacim samo 23 metra, jer ja sutra na stadion i izlazim samo zbog njih. Da se miting održava bilo gdje drugdje, ne bih nastupila", najavila je Perković koja do kraja sezone uz nastup u Zagrebu planirati sudjelovati još na završnom mitingu "Dijamantne lige" u petak u Bruxellesu, dok će sezonu zaključiti u nedjelju u Rietiju.

Iako se u Zagrebu očekivala "repriza" svjetskog finala iz Moskve otprije tri tjedna, na završnoj startnoj listi bacačica diska nema osvajačica srebrne i brončane medalje, Francuskinje Melanie Robert-Michon i Kubanke Yarelis Barrios, pa će najveća konkurentica Sandri Perković za pobjedu biti četvrta iz Moskve Njemica Nadine Mueller, a uz njih će nastupiti još i redovite sudionice finala s velikih natjecanja, Amerikanka Gia Lewis-Smallwood, Poljakina Žaneta Glanc, te Litvanka Zinaida Sendriute.

Posebno atraktivna disciplina trebala biti biti bacanje koplja za atletičare jer su u Zagreb stigla dvojica najboljih kopljaša svijeta u posljednjem desetljeću, Norvežanin Andreas Thorkildsen i Finac Tero Pitkamaki. Thorkildsen je dvostruki olimpijski pobjednik (Atena 2004, Peking 2008) i svjetski prvak iz Berlina 2009., koji usto ima još i tri srebra sa svjetskih prvenstava, dok je Pitkamaki aktualni svjetski doprvak i vlasnik najboljeg rezultata na svijetu ove sezone (89,03m), a u svojoj riznici medalja ima i naslov svjetskog prvaka iz Osake 2007., te olimpijsku broncu iz Pekinga 2008.

Izuzetno atraktivna bit će i memorijalna utrka "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama na kojoj će nastupiti sva tri osvajača medalja iz Moskve predvođena svjetskim prvakom Davidom Oliverom.

U utrci na 100 metara s preponama za atletičarke gledatelji u Zagrebu imat će priliku vidjeti novi obračun osvajačica zlatne i srebrne medalje s prošlogodišnjih OI u Londonu, Australke Sally Pearson i Amerikanke Dawn Harper. Uz njih na startu će se naći i brza Amerikanka Kellie Wells, pa bi napokon mogao "pasti" rekord mitinga od 12.60 sekundi kojega od 1999. godine drži Kazahstanka Olga Šišigina.

Jedna od zvijezda mitinga svakako je i američki sprinter Justin Gatlin, osvajač srebrne medalje na 100 metara iz Moskve, koji je ove sezone jednom uspio čak biti brži i od velikog Usaina Bolta, a koji u svojoj kolekciji ima i olimpijsko zlato iz Atene 2004., te zlata na 100 i 200 metara sa SP u Helsinkiju 2005.

Inače, rekord mitinga na 100 metara drži Bolt koji je prije dvije godine trčao 9.85. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter