Perkov predstavila inicijativu Sensi Saperi Sapori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Rijeci je održan okrugli stol "Položaj žene u društvu" na kojem su sudjelovale i članice pulskog BPW-a. Dr.sc. Alida Perkov, predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Pula, iznijela je ženski poduzetnički okvir u okviru europskih makro-regija. U ženskom poduzetništvu istaknula je izazove: podzastupljenost žena u poduzetništvu, podzastupljenost u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi, nepovezanost aktivnosti javnog sektora u razvoju poduzetništva žena, i podzastupljenost u profitabilnim djelatnostima (STEM).

Perkov je istaknula da je osobit problem nerazvijena socijalna infrastruktura: nedostatak cjelodnevnih vrtića, cjelodnevnog boravka u školama, dnevnih domova za starije osobe što onemogućuje poduzetnicama ali i zaposlenicama poslovnu učinkovitost. Usto je navela da su tu i otežani poduzetnički uvjeti koji generalno opterećuju hrvatsko poduzetništvo: državna birokracija, visoki porezi, nemogućnost naplate potraživanja u razumnom roku, nejasni propisi, nedovoljno umrežavanje. Perkov je predstavila žensko poduzetništvo  unutar dvije regionalne makroregije, dunavske i jadransko-jonske, čija se sredstva osiguravaju kroz transnacionalne programe financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova i valjalo bi ih iskoristiti kroz suradnju s institucijama. Navela je mogućnosti financiranja ženskog poduzetništva preko EU programa 2014. – 2020. uz postojeće strukturne fondove i programe.

BPW Pula je pokrenula umrežavanje BPW poduzetnica u jadransko-jonskoj regiji pa su tako predstavnice BPW (FIDAPA) Sicilije i Barija posjetile istarske poduzetnice u Puli još na 10. Forumu BPW Danube net u studenom prošle godine. Poduzetnicama je Perkov predstavila inicijativu "Sensi Saperi Sapori" kojim će BPW Pula nastupiti u Bariju u rujnu ove godine, a pilot projekt lansiran je početkom ovog mjeseca na Politehnici Pula. Riječ je o promotivnom predstavljanju subjekata u vlasništvu poduzetnica kroz kulturu i umjetnost; stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti; te prehrambeno-ugostiteljsko-turističke djelatnosti. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter